Toch niet zo onschuldig: "Met die schattige puppy-oogjes proberen honden gewoon te krijgen wat ze willen"

Een hond die diep in je ogen kijkt ... het lijkt de schattigste en eerlijkste blik ooit! Maar wat blijkt nu? Honden zijn helemaal niet zo onschuldig als ze lijken. Met puppy-oogjes willen ze eigenlijk gewoon hun zinnetje doordrukken.

Dat puppy-oogjes je doen smelten, is niet meer dan normaal. Op zo'n moment zou je door een vuur gaan voor je hondje. Want hij is zo lief, schattig en hulpeloos ... niet?

Maar nu blijkt dat ze toch niet zo onschuldig zijn. Wetenschappers aan het Dog Cognition Center aan de Universiteit van Portsmouth hebben ontdekt dat honden exact weten wanneer ze hun puppy-oogjes tevoorschijn moeten toveren. Dat doen ze vooral als ze je aandacht en affectie willen. Net zoals mensen dat doen!

Puppy-oogjes om te krijgen wat ze willen

Als je hond dus nog eens zielig in je ogen kijkt, dan weet je precies waarom hij dat doet. Eigenlijk wil hij gewoon z'n zinnetje doordrukken. "We kunnen nu met zekerheid zeggen dat de gezichtsuitdrukkingen van honden afhankelijk zijn van de omgeving, en niet van hun gemoedstoestand", zegt Juliane Kaminski van het Dog Cognition Center. "Tijdens de studie lieten de honden opvallend meer gezichtsexpressies zien toen het baasje in de buurt was. We deden dezelfde test maar zonder baasje, mét snoepjes ... en zelfs dat had niet hetzelfde effect. Daarom staat het nu vast: de aanwezigheid van mensen heeft een grote invloed op de emoties van een hond. Door puppy-oogjes te trekken, proberen ze te communiceren en zo te krijgen wat ze willen."

Aha, dus zo zit de vork in de steel. Een beetje sneaky van onze trouwe viervoeters, maar toch nog altijd even schattig, vinden wij!

Lees meer