Nieuwe gezondheidshype? Moedermelk als superfood ... voor volwassenen

Wat zou je ervan denken om je dag te beginnen met een glaasje verse moedermelk? Geen paniek, zover zal het nog niet meteen komen. Al zou het binnenkort wel mogelijk zijn om een voedingssupplement  in te nemen dat is samengesteld met specifieke stoffen uit moedermelk. Althans, als het van het Amerikaanse bedrijf Sugarlogix afhangt.

Borstvoeding heeft positief effect op de immuniteit

Moedermelk wordt tegenwoordig als een soort vloeibaar goud gezien voor baby's, want volgens wetenschappers heeft borstvoeding positieve effecten op de immuniteit. Moedermelk bevat niet alleen de nodige vitaminen en voedingsstoffen voor een pasgeboren kind, maar ook suikers die dienstdoen als een soort medicijn, door infecties af te weren via heilzame bacteriën.

Wetenschappers identificeerden meer dan tweehonderd verschillende suikermolecules in menselijke moedermelk, terwijl dat er bij andere zoogdieren slechts een vijftigtal waren. Na lactose en vetten, zijn die suikers het derde belangrijkste ingrediënt in moedermelk. Nochtans hebben mensen niet de nodige enzymen om die suikers te verteren, waardoor ze onverteerd door de maag passeren en in de dunne darm terechtkomen. Die onverteerde suikers werken daarna als een soort prebiotica. Prebiotica is voedsel dat niet verteerd kan worden door het menselijke lichaam, net zoals probiotica. Maar waar probiotica zélf levende bacteriën bevatten, ontwikkelen en voeden prebiotica die heilzame bacteriën, wat dus een positief effect heeft op het afweersysteem.

Moedermelk synthetiseren

Helaas kan niet elke vrouw gemakkelijk voldoende moedermelk produceren. Alle onderzoeken naar de potentiële voordelen van borstvoeding hebben er dus voor gezorgd dat verschillende bedrijven op de kar sprongen, in een poging de ingrediënten in moedermelk te synthetiseren om op een dag die moedermelk perfect te kunnen nabootsen in poedervorm.

Het Amerikaanse bedrijf Sugarlogix, een start-up dat gevestigd is in California, is één van die bedrijven. In eerste instantie waren zij erg geïnteresseerd in prebiotica. "En uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de beste prebiotica voorkomt in de natuur, meerbepaald in menselijke moedermelk," vertelde Kulika Chomvong, CEO van Sugarlogix, aan Gizmodo.

Specifieke suikers isoleren

Sugarlogix heeft nu plannen om de specifieke suikers in moedermelk waaraan de gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, te isoleren. Het bedrijf is in eerste instantie bezig met het ontwikkelen van deze suikers voor baby's die geen borstvoeding krijgen. Ze zijn naar eigen zeggen ondertussen een deal aan het uitwerken met een bedrijf dat zuigelingenvoeding produceert, om vanaf volgend jaar de specifieke geïsoleerde suikers te leveren.

Maar baby's zijn voor Sugarlogix alleen maar het begin, want de visie is veel groter: de voordelen van borstvoeding ook aan volwassenen aanbieden. Het plan is om de specifieke suikers ook in pilvorm op de markt te brengen, als een vorm van prebiotica die je dagelijks inneemt zoals een vitamine.

De nieuwe superfood?

Toch blijft het ten zeerste de vraag of deze superfood enige invloed zal hebben op een volwassen lichaam. Baby's worden geboren met steriele, bacterievrije darmen. De specifieke suikers in moedermelk kunnen dus wel een belangrijke rol spelen in die eerste weken, maar het is niet duidelijk of dat proces op net dezelfde manier zal werken bij volwassenen.

Borstvoeding is complex, en de samenstelling van moedermelk varieert van moeder tot moeder. En zijn de voordelen van borstvoeding alleen toe te schrijven aan bepaalde suikers, of zijn die voordelen net verbonden aan de complexe samenstelling ervan?

Het valt voorlopig dus nog af te wachten of de moedermelkpillen een echte hype worden, of eerder een flop. Bij Sugarlogix zijn ze alvast overtuigd van het enorme potentieel bij zowel kinderen als volwassenen, en dat zowel om ziektes te voorkomen als om ze te genezen.

Lees meer