CIA-chef suggereert al lachend plan om Kim Jong-un om te brengen

De CIA zal niet publiekelijk reageren als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un “plots verdwijnt of sterft". Dat liet CIA-baas Mike Pompeo weten tijdens een forum over veiligheid in Washington. “Gezien het verleden van de CIA is het beter om daar dan niets over te zeggen", zei Pompeo. Daarmee verwijst hij naar het feit dat CIA in het verleden al pogingen ondernomen heeft om wereldleiders af te zetten.

Enkele maanden geleden beweerde Noord-Korea al dat de CIA in samenwerking met de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten geprobeerd had om Kim Jong-un om te brengen. Toch konden ze daarvoor geen bewijzen op tafel leggen.

"Sommigen zouden kunnen denken dat het nogal toevallig is als we zeggen 'Er is een ongeluk gebeurd'", lachte Pompeo in Washington. Toch ontkent hij dat er een concreet plan is om de Noord-Koreaanse leider om te brengen. “De missie van Kim Jong-un is om aan de macht te blijven", beweert Pompeo. "Hij wil gewoon iedere dag in zijn eigen bed wakker worden."

Liever diplomatie dan militaire macht

Pompeo benadrukte ook dat Noord-Korea effectieve nucleaire tests uitgevoerd heeft en dus een gevaar vormt voor de VS. De Amerikaanse president Donald Trump zou liever sancties en diplomatie willen toepassen in het conflict met Noord-Korea, maar hij zou ook bereid zijn om "militaire macht in te zetten tegen de staat". Pompeo wees er wel op dat er een verschil is tussen "een nucleair wapen te kunnen afvuren en een arsenaal aan zulke wapens te kunnen maken". Ook zei hij dat hij van de CIA een strenger instituut wil maken. Pompeo staat sinds januari aan het hoofd van de CIA.

Lees meer