'De Reus' van Bende van Nijvel, die in jaren 80 terreur zaaide, mogelijk gevonden

Eén van de daders van de Bende van Nijvel, die 28 doden maakte bij overvallen in de jaren 80, is mogelijk gevonden. Jaren na de feiten zou 'de Reus' geïdentificeerd zijn, hij was een lid van de rijkswacht. Maar daarmee zijn veel vragen nog niet opgelost, want de man in kwestie is ondertussen overleden. Wie achter de aanslagen zat, is niet duidelijk: al is wel duidelijk dat het geen gewone overvallers waren.

De Bende van Nijvel is iets uit de jaren 80: zwaar gewapende criminelen die met snelle Golf GTI's opdoken om overvallen te plegen op grootwarenhuizen. Ze graaiden niet meteen kassa's leeg, hun buit was altijd beperkt, maar er vielen telkens bijzonder veel slachtoffers. In totaal zouden 28 mensen sterven in de kogelregens van de Bende. De terreur die ze zaaiden deed vermoeden dat er meer zat achter de aanslagen: ging het erom paniek te zaaien?

De vraag wie de aanslagen pleegde, is nooit opgelost. Het onderzoek zelf ging alle kanten op, en de speurders die werkten op de Bende werden zelf uiteindelijk verschillende keren vervangen. Het werd ondertussen een symbool van een gerechtsapparaat dat niet naar behoren functioneerde. Er kwam zelfs een heuse onderzoekscommissie in het parlement, maar de daders en opdrachtgevers zijn nooit gevonden.

De Reus alias Bonno

Nu blijkt dat er mogelijks toch een dader gevonden is. Er is een concreet spoor naar de 'Reus', een grote schutter van de bende, die mensen koelbloedig afmaakte. Het gaat om Chris(tiaan) B. uit Dendermonde, alias Bonno. Dat is een ex-rijkswachter, die ook lid was van de Groep Diane. Dat was het elitekorps van de rijkswacht, die toen nog bestond naast de politie. De Groep Diane was opgericht in 1972 als voorloper van de huidige 'special forces' van de politie of DSU.

Het was de broer van Christiaan B. die op het eind van diens leven hem verzorgde, toen hij lag te sterven. En toen bekende de man aan z'n broer dat hij lid geweest was van de Bende van Nijvel. Die broer vertelde dat aan een aantal mensen, en die info raakte bij de politie, zodat er dus een doorbraak kwam. Advocaat Jef Vermassen, die een boek moet verkopen over de zaak, trok zich weinig aan van het geheim van het onderzoek, en begon het in de media te vertellen.

Vragen blijven

Zo is de zaak nu overal nieuws. Maar 'Bonno' stierf in mei 2015, en hij is nooit ondervraagd geweest. Foto's van de man, naast de robotfoto van Reus zijn duidelijk: de kans is bijzonder groot dat hij het is. Dat roept meteen grote vragen op: zat de Groep Diane dan achter de aanslagen? Was het een reeks moorden om een politiek doel te bereiken? En wat dan precies? En wat is de link met andere ex-rijkswachters die ook altijd genoemd zijn in het onderzoek naar de Bende: Madani Bouhouche en Robert Beijer. Die vragen blijven open.

Hoe dan ook is het pijnlijk dat het zo lang duurde voor speurders de man vonden. Het roept vragen op over al die keren dat het gerecht tips kreeg over de Reus, maar ze niet opvolgde. Speurders ondervroegen ondertussen alle ex-collega's van de Reus, zowel bij de Groep Diane, als bij de lokale politie van Aalst, waar Bonno de rest van zijn carrière werkte. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Gisterenavond zat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) samen met alle procureurs-generaal om het onderzoek te bespreken. Maar wat daar concreet uitkwam is niet duidelijk. De kans is groot dat de echte opdrachtgevers nooit gevonden zullen worden.

Lees meer