Niet alleen atoombommen: Kim Jong-un heeft ook drie fabrieken waar de vreselijkste biowapens worden gemaakt

Noord-Korea is zich niet alleen aan het bewapenen met ballistische raketten die in de hele wereld een atoombom kunnen afleveren: het is ook al sinds de jaren zestig biologische en chemische wapens aan het maken. 

Het kan volgens een nieuw rapport 13 verschillende biowapens binnen de 10 dagen activeren. Daarbij dingen zoals pest, miltvuur, virale hemorragische koorts en pokken.

De Noord-Koreanen zouden drie fabrieken hebben waar biologische en chemische wapens worden geproduceerd, en maar liefst zeven researchcentra waar ze ontworpen worden.

Al in 2002 werd voor het eerst de capaciteit van Noord-Korea op het vlak van bio- en chemische wapens in kaart gebracht door verschillende inlichtingendiensten. Ondertussen zijn zowel de Amerikanen als de Zuid-Koreanen behoorlijk zeker dat dit in het arsenaal van Kim Jong-un zit: Bacillus anthracis (anthrax), Clostridium botulinum (botulisme), Vibrio cholerae (cholera), Bunyaviridae hantavirus (Koreaanse hemorragische koorts), Yersinia pestis (pest), Variola (pokken), Salmonella typhi (buiktyfus), Coquillettidia fuscopennata (gele koorts), Shigella (disenterie), Brucella (brucellosis), Staphylococcus aureus, Rickettsia prowazekii (tyfus) en T-2 mycotoxin.

Al bezig sinds jaren zestig

De Noord-Koreanen begonnen met hun biowapenprogramma in de jaren zestig en aan de basis ervan ligt een overtuiging dat de duizenden uitbraken van onder meer cholera, tyfus en pokken tijdens de Koreaanse oorlog door de Amerikanen veroorzaakt waren. Die zouden biowapens hebben gebruikt volgens de Noord-Koreanen.

Dat de Noord-Koreanen chemische wapens hebben, werd onlangs nog duidelijk, toen Kim Jong-un zijn halfbroer Kim Jong-nam om het leven liet brengen met VX zenuwgas. Dat is het dodelijkste chemische wapen dat bestaat.

VX

VX (S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate) behoort tot de organofosfaten en is tot vandaag de dag het giftigste chemische wapen ooit ontworpen.

10 milligram van het goedje is genoeg om iemand snel om het leven te brengen. VX is 100 keer dodelijker dan bijvoorbeeld het beruchte saringas. Het is bovendien erg moeilijk te detecteren; het is smaak- en geurloos en heeft ook geen kleur.

De Verenigde Naties hebben VX als massavernietigingswapen geklasseerd. Het wordt overigens alleen gebruikt als chemisch wapen en heeft geen enkele andere toepassing, hoewel het origineel werd ontworpen als insecticide in de jaren vijftig. Maar al meteen bleek dat het daarvoor veel te gevaarlijk was.

Alleen de VS en Rusland hebben in het verleden officieel toegegeven dat ze VX hebben geproduceerd. Beide landen hebben alvast een deel daarvan verwoest na het sluiten van een verdrag.

Uit een rapport van de Franse inlichtingendiensten uit 2013 blijkt dat Assad “verschillende tonnen” van VX zou hebben. Ook Noord-Korea heeft het, hoewel het altijd heeft ontkend chemische wapens te maken. Het zou zelfs na de VS en Rusland de grootste voorraad hebben: tussen 2.500 en 5.000 ton. Van iets waar je amper 10 milligram nodig hebt om iemand te doden dus.

Het VX waarmee Kim zijn halfbroer liet vermoorden op een Malaisische luchthaven kwam uit het Pyongyang Bio-technical Institute, gerund door het Noord-Koreaanse leger. Er zijn foto’s van hoe Kim Jong-un er zich laat rondleiden.

De jongste jaren zouden de Noord-Koreanen vooral bezig geweest zijn met hoe ze hun bio- en chemische wapens konden inzetten. Dat zou ondertussen kunnen met raketten.

Lees meer