Stijn Coninx' film over De Bende van Nijvel ('Niet Schieten') behoudt zijn originele scenario

Omwille van de actualiteit van de afgelopen dagen kregen de makers van de film meermaals de vraag in hoeverre ‘Niet Schieten’, de nieuwste film van regisseur Stijn Coninx, door de feiten wordt ingehaald en in hoeverre de opnames moeten aangepast worden. Het antwoord van de makers hierop is dat de film even actueel zal blijven, wat de uitkomst van de recente wendingen ook wordt. Ze zien zich dan ook niet genoodzaakt om het scenario aan te passen.

Regisseur Stijn Coninx reageert in een persbericht:

“Het scenario van de film speelt tussen 1985 en 2010 en daar hebben de recente gebeurtenissen dus geen impact op. Wel zijn er in de film elementen verwerkt die nu door de actualiteit bevestigd worden. De reden waarom ik deze film absoluut wou maken, is de verontwaardiging die in mij opkwam na het lezen van het boek van David Van de Steen dat in 2010 uitkwam, Niet Schieten, dat is mijn papa!. Zijn verhaal, en dat van zijn grootouders, is representatief voor wat alle slachtoffers van De Bende van Nijvel hebben meegemaakt in de afgelopen méér dan 30 jaar. Mijn film gaat niet over de daders, maar over de slachtoffers en hun verwanten, en hoe hen tot op heden gerechtigheid is ontzegd. Ik kan alleen maar hopen dat de ware toedracht achter de daders én hun opdrachtgevers nu naar boven komt.”

© KFD

In Niet Schieten, dat is mijn papa! doet David van de Steen zijn levensverhaal. Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden.

Jan Decleir speelt de hoofdrol van Davids’ grootvader, Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder. De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broers Mo en Kes Bakker nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel.

Vervroegde teaser

Niet Schieten! komt pas in de zalen op 24 oktober 2018, maar nu al is er een vervroegde teaser vrijgegeven. Vanaf morgen zal die ook in de zalen spelen, maar op verzoek van David Van de Steen wordt hij al iets vroeger vrijgegeven.

Producent Peter Bouckaert reageert dat er al meer dan zes jaar gewerkt is aan de voorbereiding van de film. In dat proces is er sterk over gewaakt dat het verhaal niet zou staan of vallen met een eventuele doorbraak in het dossier van de Bende van Nijvel. Wat de slachtoffers hebben meegemaakt blijft overeind en ook de manier waarop ze door de overheid in de steek zijn gelaten tart alle verbeelding en dat is het verhaal van de film, zo zegt hij.

 

Lees meer