Duitse parlementsleden krijgen bureaus in oud gebouw … met hakenkruisen aan de muren!

Het nieuwe Duitse parlement is voor het eerst sinds de verkiezingen van september samengekomen. Nu komt een erg controversieel detail aan het licht: een aantal Bundestagsleden van de extreemrechtse AfD en de liberale FDP krijgen een bureau in een oud regeringsgebouw, waar nog steeds swastika-afbeeldingen aan de muren hangen.

Het beruchte Hakenkreuz-Haus in de Dorotheenstraße in Berlijn werd als ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt toen Hitler aan de macht was. Boven heel wat deuren zijn er nog steeds decoraties te herkennen met een hakenkruispatroon. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Bild. Het Duitse kiesstelsel is zo georganiseerd dat er elke legislatuur een ander aantal parlementsleden zijn. Deze legislatuur zijn dat er 709, een veel hoger aantal dan de 630 parlementsleden van de vorige regeerperiode. Daarom moesten er nieuwe bureaus ingericht worden. Een aantal leden van de extreemrechtse AfD en de liberale FDP zullen daarom ondergebracht worden in het Hakenkreuz-Haus in het voormalige Oost-Berlijn.

Tijdens het DDR-tijdperk werden de hakenkruizen afgedekt. Bij renoveerwerken in 1998 werden de nazisymbolen ontdekt en de afdekking werd verwijderd. Tijdens een vorige legislatuur werden al zo’n dertig CDU-parlementsleden in het gebouw ondergebracht. Eén van hen is Hendrik Hoppenstedt. “Er zijn leukere dingen dan elke dag door het Hakenkreuz-Haus lopen”, zegt hij in Bild. “Maar we kunnen deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis niet verbergen.”

Lees meer