Eindelijk verandering? De Saoedische kroonprins belooft een meer "gematigde islam" in zijn land

De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud zegt dat de ultraconservatieve denkbeelden in zijn land van de afgelopen dertig jaar “niet normaal” zijn. Hij wil terugkeren naar een meer gematigde en open islam. De prins gaf al een speech ter gelegenheid van de Future Investment Initiative conferentie in Riyad. Hij zei ook dat Saoedi-Arabië meer zal doen om het extremisme te bestrijden.

Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, de kroonprins van Saoedi-Arabië, zegt dat hij zijn land wil doen terugkeren naar een “gematigde islam die open staat voor de wereld en voor alle godsdiensten”. Hij roept internationale steun in om het archaïsche koninkrijk om te vormen tot een open samenleving met burgerrechten, die aantrekkelijk is voor investeerders. Dat melden de Britse krant The Guardian en het Amerikaanse tijdschrift Bloomberg.

Bin Salman zegt dat de manier waarop zijn land de afgelopen dertig jaar bestuurd is, “niet normaal” is. Daarvoor legt hij de schuld bij de starre doctrine van zijn voorgangers als reactie op de Iraanse Revolutie. De soennitische Saoedi’s zien het sjiitische regime in Teheran sinds eind jaren 70 als hun aartsvijand. Nu zegt Bin Salman dat de voorgaande Saoedische leiders “niet wisten hoe ze erop moesten reageren”.

Saoedi’s willen economische vooruitgang

“70 procent van de Saoedi’s is jonger dan dertig jaar”, laat bin Salman weten. “Laat ons zeker zijn. We gaan niet nog eens 30 jaar van ons leven vergooien aan het bestrijden van een extremistisch gedachtegoed. Vandaag al moeten we dat vernietigen.”

Onlangs zei de kroonprins op een conferentie dat hij 500 miljard dollar zou pompen in een onafhankelijke economische zone, bestaande uit Saoedi-Arabië, Jordanië en Egypte. “Wij zijn een G20-land”, zei Bin Salman. “We zijn één van de grootste economieën van de wereld en bevinden ons tussen drie continenten. Een positieve verandering in Saoedi-Arabië betekent dat de regio én de wereld geholpen worden.”

Bin Salman heeft plannen om in het noordwesten van het land, aan de Rode Zee, een volledig nieuwe economische zone op te trekken. De nieuwe stad zal een oppervlakte van 26.500 vierkante kilometer hebben. Dat is bijna zo groot als België. De eerste fase van het project zou tegen 2025 afgerond moeten zijn. Er zal plaats zijn voor sectoren als energie, biotechnologie, voeding, media en entertainment.

Internationale druk

Vorige maand werd nog aangekondigd dat vrouwen in het land vanaf juni 2018 met de wagen mogen rijden. Saoedi-Arabië is het laatste land ter wereld om dat rijverbod voor vrouwen op te heffen. Ook staat de Saoedische overheid al langer internationaal onder druk om komaf te maken met de wilaya. Dat is het voogdijschap waaraan de Saoedische vrouwen onderworpen zijn. Ze zijn onder andere verplicht om voor buitenlandse reizen of voor een huwelijk toestemming te vragen aan mannelijke familieleden. Bovendien wordt in het land nog massaal de doodstraf uitgevoerd.

Moeizame vooruitgang

Bin Salman werd eerder dit jaar door zijn vader, koning Salman Abdoel Aziz al-Saoed, tot kroonprins benoemd. Zijn woorden zijn één van de meest directe aanvallen van een Saoedische hoogwaardigheidsbekleder tegen de conservatief religieuze kringen van het koninkrijk.

Met bin Salman als voorman gaan er de jongste maanden steeds meer stemmen op voor hervormingen in Saoedi-Arabië. Die voorstellen kunnen steeds rekenen op tegenwind van de invloedrijke imams en moefti's, die de koninklijke familie traditioneel ondersteunen. Ze willen het wahabisme in stand houden. Dat is de fundamentalistische strekking van de soennitische islam, die in Saoedi-Arabië beleden wordt.

Er bestaat steeds het gevaar dat daardoor extremere varianten van die strekking aanhang krijgen, zoals het salafisme, dat wil terugkeren naar de begintijd van de islam, en het jihadisme, dat ernaar streeft om een strenge islamitische staat of kalifaat op te richten. Zo werd Al Qaeda-oprichter Osama bin Laden opgevoed als vroom wahabist door zijn steenrijke Saoedische vader.

Lees meer