Nee, Facebook is niet van plan om zijn tijdlijn volledig te hervormen ... dat beweert het toch

Gaat je tijdlijn op Facebook er binnenkort helemaal anders uitzien of toch niet? Die vraag houdt op dit moment veel kenners bezig. Het sociale netwerk test een nieuw systeem uit in enkele landen, maar ontkent dat het van plan is om dat overal in te voeren.

Facebook is de laatste jaren enorm veranderd. Vroeger zag je voornamelijk berichten van vrienden, maar tegenwoordig verdwijnen die volledig tussen de vele posts van pagina's. Om die berichten van je vrienden meer te laten opvallen, kunnen die sinds eind vorig jaar kleurtjes toevoegen aan hun tekst, maar dat heeft niet echt het verwachte resultaat en dus wil Facebook verder hervormen.

Omdat veel mensen heimwee hebben naar hoe het vroeger was, test Facebook een gesplitste tijdlijn in enkele landen. Gebruikers uit Sri Lanka, Bolivia, Slovakije, Servië, Guatemala en Cambodja kregen de afgelopen tijd twee verschillende tijdlijnen te zien. Op hun gewone News Feed kwamen alleen berichten van vrienden en gesponsorde posts van pagina's. Op de tweede Explore Feed stonden berichten van pagina's die de gebruikers volgen.

"Geen plannen om overal in te voeren"

Al snel viel op veel nieuwssites te lezen dat Facebook van plan zou zijn om dat nieuwe systeem overal in te voeren. Dat is vooral vervelend voor nieuwspagina's want die zagen hun bereik in de testlanden enorm dalen. Gebruikers zouden zo ook afgesloten worden van nieuws, want Facebook is voor veel jongeren de belangrijkste bron van nieuws. Kenners zagen er dan ook een manier in van Facebook om pagina's te doen betalen voor advertenties.

Facebook ontkent echter dat de test iets is dat we binnenkort overal zullen zien. "We hebben geen plannen om het systeem van twee tijdlijnen overal in te voeren", schrijft Adam Mosseri van Facebook op de website. "We luisteren gewoon naar onze gebruikers en willen testen wat best werkt voor iedereen. Met de test in die zes landen hopen we dingen bij te leren voor de toekomst."

Zo'n gesplitste tijdlijn bestaat trouwens wel al op je smartphone, maar daar werkt het systeem anders. In je News Feed in de applicatie krijg je een combinatie te zien van berichten van vrienden en pagina's die je volgt. In de Explore Feed (die je kan vinden door op de drie streepjes rechts bovenaan te klikken) staan pagina's die je nog niet volgt, maar misschien wel interessant zou kunnen vinden.

Lees meer