Noord-Korea zegt dat VS dreiging proef met waterstofbom best ernstig neemt

De Noord-Koreaanse minister Ri Yong Ho liet zich in september ontvallen dat Pyongyang wel eens zou kunnen overwegen “de krachtigste explosie” van een waterstofbom te laten plaatsvinden boven de Grote Oceaan. En het zegt nu dat het Westen die waarschuwing beter ernstig neemt.

Ri Yong Ho deed zijn uitspraak nadat de Amerikaanse president Donald Trump met "totale verwoesting" van het Aziatische land dreigde. Het Westen zag dat als spierballentaal, maar een Noord-Koreaanse diplomaat stelt dat de Verenigde Staten de dreiging van een kernproef in de atmosfeer boven de Grote Oceaan serieus moeten nemen.

Diplomaat Ri Yong Pil zei in een interview met CNN dat “de minister van Buitenlandse Zaken is heel goed op de hoogte van de intenties van onze hoogste leider, dus ik denk dat jullie zijn woorden letterlijk moeten opvatten.”

Eerste keer bovengronds?

Noord-Korea werkt al tijden aan de ontwikkeling van kernraketten die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken, waardoor de spanningen tussen de twee landen flink is toegenomen.

Tot dusver hebben de Noord-Koreanen alleen ondergrondse atoomproeven gedaan. Wel zijn raketten over Japan heen de oceaan ingeschoten.

Het Witte Huis zegt dat Trump ondanks zijn harde uitspraken voorstander is van een vreedzame oplossing in het conflict met Noord-Korea. Hij wil dat er een einde komt aan de nucleaire testen, maar pogingen om het communistische land zover te krijgen hebben vooralsnog niets opgeleverd.

Trump reist onder meer daarom eind volgende week af naar Azië. Hij zal in gesprek gaan met leiders van Japan, Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen.

Lees meer