Geen full moon party’s momenteel en graag een beetje respect: wat is er aan de hand in Thailand?

Bhumibol was de langst regerende koning ter wereld en werd door de Thai op handen gedragen. Sinds zijn overlijden in oktober 2016 zijn mensen bezig met de voorbereidingen voor de uitvaart. De militaire regering van Thailand trok bijna 77 miljoen euro uit voor de plechtigheid. Vandaag is het zover. En het hele land gaat plat.

De Thaise koning overleed op 13 oktober vorig jaar na zeven decennia op de troon gezeten te hebben. Bhumibol, formeel koning Rama IX, regeerde meer dan zeventig jaar. Veel Thai kenden tijdens hun leven geen andere koning. Bhumibol werd door veel Thai als een godheid vereerd en vervulde in het politiek verhitte land een verenigende rol.

De belangstelling voor de crematie is dan ook enorm. De lokale overheid verwacht dat zo’n 5 miljoen mensen de dagenlange plechtigheden volgen op verschillende plaatsen in de hoofdstad. In Bangkok zijn acht replica's neergezet van het crematorium, waar mensen kunnen bidden.

13 miljoen

Rondom het koninklijke crematorium zijn zo'n 200.000 rouwende mensen. De plechtigheid begon met een “merit-making”, een boeddhistisch ritueel waarbij spijs en drank wordt geofferd in het koninklijk paleis van Bangkok.

Het grootste deel van de Thaise bevolking heeft vandaag vrij genomen om de oud-koning te eren. De urn wordt van de Troonzaal in het paleis overgebracht naar het koninklijk crematorium. Dat gebeurt in een grote processie van rijtuigen, begeleid door duizenden militairen. Als Bhumibol gecremeerd is, gaat de urn morgen terug naar het paleis.

Bijna dertien miljoen Thai hebben het afgelopen jaar wachtend in lange rijen hitte of moessonregens getrotseerd, om hun eer te betuigen aan koning Bhumibol.

Zwart

Veel Thai, zoals ambtenaren en leraren, gaan al een jaar lang in het zwart gekleed. Deze maand geldt dat ook voor de rest van de bevolking. Toeristen hoeven alleen zwart of grijs te dragen bij het crematorium op Sanam Luang of een van de vele ceremonies die door het hele land plaatsvinden. De autoriteiten hebben Thai gevraagd om geen selfies te maken.

Bijna iedereen in Bangkok loopt effectief in het zwart rond. Daardoor vallen toeristen in veelkleurige shirts erg op. Die zijn aangemaand toch een beetje op te passen. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het koningshuis. Dat wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Belangrijke toeristische attracties zoals het Grand Palace en andere paleizen zijn gesloten. Ook moeten vakantiegangers het zonder de populaire full moon-feesten en muay thai-gevechten doen.

De meeste bars en restaurants zijn open, maar sommige eigenaars zeggen geen alcohol te schenken. De provincies is gevraagd om van 13 tot 27 oktober allerlei vormen van entertainment te verbieden.

De meeste winkels en bioscopen zijn vandaag de hele dag gesloten. Supermarkten en de buurtwinkels van 7-Eleven zijn alleen in de ochtend open. Achttien wegen in Bangkok zijn vier dagen lang afgesloten.

Lees meer