Herfstvakantie brengt … herfstweer

Niet geweldig, maar eigenlijk normaal voor de tijd van het jaar: dat wordt het weer voor de komende herfstvakantie. Wisselvallig en behoorlijk koud, daar komt het op neer.

Zaterdag zijn er, na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, enkele opklaringen, maar vanaf de middag komen er vanuit de kust meer wolken opzetten, die geleidelijk landinwaarts trekken. 's Namiddags of 's avonds is soms lichte regen mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima schommelen tussen 9 en lokaal 15 graden.

Vanaf zondag verslechtert het zienderogen. Dan zorgt een depressie, die over het zuiden van Scandinavië en de Baltische Zee trekt, in ons land voor wisselvallig en winderig weer met soms enkele buien. De maxima liggen tussen 9 en 14 graden. Het gaat ook flink waaien.

Wisselvallig met geregeld regen of buien

Maandag, dinsdag en woensdag blijft de lucht verstoord of onstabiel. De maxima schommelen tussen 12 en 14 graden in het centrum van het land.

Ook de resterende dagen van de herfstvakantie blijven wisselvallig met geregeld regen of buien en temperaturen die vanaf donderdag in het centrum niet meer of met moeite boven de 10 graden uitstijgen. In Hoog-België valt er mogelijk al sneeuw zelfs.

Al bij al is dat best normaal voor de tijd van het jaar. Wat niet normaal was: de afgelopen weken waren de temperaturen uitzonderlijk hoog. Oktober 2017 komt zeker in de top-5 warmste oktobermaanden ooit gemeten.

Lees meer