Vergeet de Pietendiscussie: is het nu speculaas of speculoos? Wij hebben het finale antwoord

Koffie, daar hoort op een echte Vlaamse keukentafel ook melk, suiker en een koekje bij. En eigenlijk is er maar één koekje in ons land: de speculoos. In de koffie doppen of gewoon zo naast je koffie, op een boterham of in pasta, dat is de vraag niet. Maar wel: is het nu speculoos of speculaas?

Niet lachen, maar als kind dachten wij alvast dat het verschil tussen speculaas en speculoos een dialectgegeven was. Alleen blijkt dat nu volstrekte onzin: er is geen plaats waar ze speculaas zeggen in plaats van speculoos, eenvoudigweg omdat het om twee verschillende koekjes gaat. Pardon?

Zoals je zou denken, is er eigenlijk maar één speculoos, die van Lotus. Zij bakken een koekje met suiker in, en die suiker caramelliseert. Dat geeft er de typische smaak en geur aan. Helemaal geen speculaas dus, dat zeggen ze ook op hun website.

Speculaas, daarentegen, is geen Lotusproduct, maar een oud koekjesrecept. De basis voor speculaas is altijd witte peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember en kardemom. Daarmee wordt het een soort kruidige koek, die dus inderdaad vooral tijdens de sinterklaasperiode gebakken wordt. Je vindt 'm ook wel vaak bij je bakker, al zijn die stuks vaak zo lekker dat we ze misschien liever niet in de koffie doppen. Maar goed, nu weet je 't dus: twee verschillende koekjes!

Lees meer