November = filmmaand! Deze 17 films willen we allemaal gaan zien

November is als brug tussen Halloween en Kerstmis het ideale moment om naar de bioscoop te gaan. De laatste horrorfilms en de eerste kerstfilms, komedies en animatiefilms verschijnen. Het is ook nog eens een drukke maand op Belgische bodem met de drie films van eigen makelij. Laat de winter dus maar komen, we hebben genoeg om naar te gaan kijken.

1. Geostorm (1 november)

Actie/SF - VS - met Gerard Butler & Katheryn Winnick - 109 minuten

Gelukkig is de eerste dag van november een feestdag, want je hebt meteen verschillende titels die de bioscoopzalen zullen veroveren. De eerste is een rampenfilm met Gerard Butler. Lang geleden dat we nog eens een echte rampenfilm hebben gekregen, en het is altijd de vraag of zo'n film geen gigantische flop wordt. Met dat risico in het achterhoofd staat de film in ons lijstje voor deze maand.

De klimaatverandering bedreigt het voortbestaan van de aarde, en de regeringen overal in de wereld verenigen zich in het Dutch Boy Program. Dat is een mondiaal netwerk van satellieten, die technologie bezitten om natuurrampen af te wenden. Maar na twee jaar gaat er iets mis, waardoor twee broers de taak krijgen om de storing te herstellen ... voor een wereldwijde geostorm de planeet overspoelt.

 

2. Logan Lucky (1 november)

Komedie - VS - met Daniel Craig & Channing Tatum - 118 minuten

Steven Soderbergh is terug! De regisseur van de Ocean's-reeks had enkele jaren geleden z'n afscheid aangekondigd, maar nu maakt hij z'n comeback met Logan Lucky. Adam Driver en Channing Tatum spelen twee broers die een overval willen plegen op een NASCAR-racebaan. Daarmee proberen ze een vloek binnen de familie om te keren.

Het is zeker één van de films met de meest indrukwekkende casts deze maand, want Hilary Swank, Daniel Craig en Katie Holmes hebben een rol. De huidige James Bond-acteur speelt de kluiskraker die hen moet helpen. Ze hebben echter één probleem: hij zit nog achter de tralies. Er volgt dus een spannende ontsnapping. De acteurs spreken uiteraard met het bekende accent uit het zuiden van de VS.

 

3. Jigsaw (1 november)

Horror - VS - met Tobin Bell & Laura Vandervoort - 91 minuten

Halloween is dan wel officieel achter de rug op 1 november, griezelen mag nog de hele maand. Wie de andere horrorfilms zoals It al gezien heeft, kan naar Jigsaw, een film die in de Saw-reeks past. Er gebeuren enkele moorden die doen denken aan die van Jigsaw. Daardoor opent de politie een klopjacht op een man die al meer dan tien jaar dood zou zijn.

John Kramer was een ingenieur met een tumor die we in andere films leerden kennen. Hij probeerde ooit zelfmoord te plegen, maar kreeg daarna respect voor het leven. Als moordenaar liet hij zijn slachtoffers de keuze tussen leven en dood, maar dan op een pijnlijke manier. Hij deed dat door vallen te bouwen. Is John Kramer uit de dood opgestaan om iedereen eraan te herinneren dankbaar te zijn voor het leven? Of is er een moordenaar met andere bedoelingen opgedoken?

 

4. The Killing of A Sacred Deer (1 november)

Thriller - VS - met Nicole Kidman & Colin Farrell - 109 minuten

Met Nicole Kidman en Colin Farrell worden twee ervaren acteurs naast elkaar gezet. Farrell speelt een briljante chirurg, Steven, die een jonge tiener onder zijn vleugels neemt. Steven is ook wel een zonderlinge figuur, en met zijn vrouw Anna (Nicole Kidman) houdt hij van allerhande seksuele escapades, terwijl hij voorts een nogal afwezige figuur lijkt.

De jongeling mengt zich stilaan in het leven van het gezin en zo ontregelt hij de gang van zaken. Dat wordt steeds dramatischer en dreigender, tot de tiener zich ontwikkeld als een psychoot met bovenaardse krachten.

 

5. Leatherface (8 november)

Horror - VS - met Stephen Dorff & Finn Jones - 90 minuten

Aan horror geen gebrek dit jaar, want ook deze film past naadloos in dit genre. Eigenlijk is het een prequel op de gebeurtenissen uit de klassieker Texas Chain Saw Massacre. De moordlustige familie Sawyer woont intussen al in Texas. De jongste moet naar een gesticht na een incident waarbij de dochter van de lokale sheriff om het leven kwam.

Jaren later ontsnapt de jongen uit de instelling met drie anderen, en daarbij kidnapt hij een verpleegster. Terwijl hij wordt opgejaagd door de politie zien we hoe de jonge kerel langzaam maar zeker in het monster verandert dat wij al kennen als Leatherface.

 

6. Battle of the Sexes (8 november)

Biografie - VS/Verenigd Koninkrijk - met Emma Stone & Steve Carell - 161 minuten

Gaat Emma Stone volgend jaar opnieuw op jacht naar een Oscar? Het zit er altijd wel in als je een biografie van een wereldberoemd persoon speelt. Deze film draait om de legendarische tenniswedstrijd tussen Bobby Riggs en Billie Jean King. In 1973 stonden zij tegenover elkaar in een zeldzame match die in tennistermen battle of the sexes wordt genoemd: een mannelijke tegen een vrouwelijke speler. In principe in het voordeel van de man, maar toch hebben vrouwen het duel ook al gewonnen.

Billie Jean King was 26 jaar jonger dan Riggs toen ze het duel speelden. Een pak mensen keken naar de wedstrijd, maar achter de schermen is er blijkbaar ook veel gebeurd. En zo krijgen we deze behoorlijk lange film van net geen drie uur. We hadden Emma Stone aanvankelijk niet eens herkend, dus het lijkt een veelbelovende film te gaan worden.

 

7. Borg/McEnroe (8 november)

Drama - Zweden/Finland/Denemarken - met Shia LaBeouf & Stellan Skarsgard - 100 minuten

We kunnen alleen maar bedenken dat ze het expres gedaan hebben. Dan verschijnen er eens twee zeldzame films over tennis, en dan meteen op dezelfde dag. De wedstrijd in deze film werd maar enkele jaren na die battle of the sexes gespeeld. In 1980 stonden rivalen Bjorn Borg en John McEnroe tegenover elkaar op het heilige gras van Wimbledon. Hun wedstrijd werd omschreven als "When Ice met Fire".

Het was dan ook meer dan een gewone match. Via flashbacks toont de film ons ook ze allebei naar de top van hun sport gegroeid zijn. Leuk weetje: de jonge versie van Borg wordt gespeeld door de echte zoon van Bjorn Borg. We zijn benieuwd of de bioscoopzalen twee tennisfilms tegelijk kunnen verteren. Anders zal het snel game, set and match zijn!

 

8. Vele Hemels Boven de Zevende (8 november)

Drama - België - met Koen De Graeve & Sara De Roo - 119 minuten

Wie het tennis beu is, kan ook van een Vlaamse film genieten. De prijs voor mooiste titel heeft deze alvast weggekaapt. Al moeten we daarvoor eerder schrijfster Griet Op de Beeck feliciteren, want het gaat om een verfilming van haar gelijknamige roman. Het hoofdpersonage Eva is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar verliefde zus. Ze staat altijd voor iedereen klaar, maar denkt altijd aan een ander en nooit aan zichzelf.

Achter haar eeuwige glimlach gaat echter een gevoel van eenzaamheid schuil. De film gaat over de obstakels waarmee personages te maken krijgen, en over kiezen voor eigen geluk. Met Koen De Graeve, Sara De Roo, Brit van Hoof, Viviane De Muynck en Nell Cattrysse. Regisseur Jan Matthys werkte voordien mee aan bekende series zoals In Vlaamse Velden, Quiz Me Quick en De Smaak van De Keyser.

 

9. The Foreigner (8 november)

Actiethriller - VS - met Jackie Chan & Pierce Brosnan - 114 minuten

Deze film stond vorige maand al in ons lijstje, maar verschijnt uiteindelijk enkele weken later. Twee actiehelden van weleer in hun wat oudere dagen spelen de hoofdrol in The Foreigner. Aan de ene kant is er Jackie Chan die je van te veel films kent om op te sommen. En zijn tegenspeler is de voormalige James Bond Pierce Brosnan. Het is intussen alweer vijftien jaar geleden sinds hij zijn 007-licentie inleverde en opgevolgd werd door Daniel Craig.

Brosnan is nu 64 jaar, terwijl Jackie Chan de leeftijd 63 geworden is. Maar genoeg over de leeftijden van onze oude helden. In deze film wordt de dochter van een Chinese restaurantuitbater vermoord door terroristen van de IRA. Aangezien de politie geen actie wil ondernemen, besluit haar vader er zelf alles aan te doen om haar dood te wreken. Deze actiethriller is gemaakt door Martin Campbell, die ook Casino Royal, om in de Bond-films te blijven, maakte.

 

10. Justice League (15 november)

Actie/Fantasy - VS - met Ben Affleck & Gal Gadot - 121 minuten

Superhelden samen in één film, dan gaat ons hart altijd sneller slaan. Slechts enkele maanden nadat Gal Gadot als Wonder Woman de wereld veroverde, keert de actrice al terug in haar rol. Bruce Wayne, ofwel Batman, heeft zijn geloof in de mensheid hersteld en wordt daarbij geholpen door Superman. Hij werft een nieuwe kompaan aan, Wonder Woman, om een nog grotere vijand te trotseren.

Ze werken samen om meer rekruten te vinden, maar ondanks deze heerlijke coalitie met Aquaman, Cyborg en The Flash is het misschien al te laat om de wereld te redden. De film is van de hand van Zack Snyder, die vorig jaar ook al Batman vs Superman naar de zalen bracht.

 

11. You Were Never Really Here (15 november)

Thriller - VS - met Joaquin Phoenix & Alessandro Nivola - 95 minuten

Altijd goed om Joaquin Phoenix in een film te zien, en deze thriller was geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes. Joe is een oorlogsveteraan die een trauma te verwerken heeft. Hij treedt in dienst van een privédetective en moet de vermiste dochter van een bekende politicus opsporen.

Wanneer hij het meisje redt, komt hij echter terecht in een wereld van corruptie en wraak. Zo roept hij een golf van extreem geweld op zich af. Joaquin Phoenix heeft natuurlijk al een pak topfilms op z'n palmares staan. Rond de eeuwwisseling was hij Commodus in Gladiator, maar recenter ken je hem uit Inherent Vice, Her en The Master.

 

12. Zagros (15 november)

Drama - België - met Maaike Neuville & Feyyaz Duman - 102 minuten

Nog een Belgische film, en eentje die heel herkenbaar is geworden. De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door de familie wordt beschuldigd van overspel. Zij ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan naar België. Zagros verdenkt haar echter niet en gaat achter z'n vrouw aan. Samen willen ze in ons land een nieuw leven beginnen.

In Brussel ontdekt Zagros dat Havin misschien toch niet de hele waarheid verteld heeft, en hij begint te twijfelen aan haar onschuld. Nu moet hij kiezen tussen de liefde voor z'n vrouw en voor z'n familie. Die keuze is zo moeilijk dat Zagros er stilaan wanhopig van wordt. In deze film ga je ook een bekend Vlaams gezicht herkennen, want Maaike Neuville speelt de rol van Lore.

 

13. Verborgen Verlangen (22 november)

Komedie - België - met Astrid Coppens & Roel Vanderstukken - 100 minuten

Het is ook eindelijk tijd voor het lang aangekondigde acteerdebuut van Astrid Coppens. In een film die zeker kan uitpakken met een flinke cast, of wat dacht je van Roel Vanderstukken, Joke Devynck, Mathias Sercu, Janine Bischops en nog vele anderen. De uitgeverij van de broers Vincent en Dennis Van Brakel doet het niet goed. Ze verkopen gewoon geen boeken meer. Plots krijgen ze twee manuscripten in handen. Een meesterwerk, Verborgen Verlangen, van de mensenschuwe Herman Schotte, en een prulwerk van Louise, een aantrekkelijke schoenenverkoopster.

Ze overtuigen de twee auteurs om van rol te veranderen, en zo verkoopt het boek van Herman als zoete broodjes. Herman krijgt de mooie recensies waar hij van droomde, terwijl Louise in de stijl van Astrid Coppens zich tot een ware mediaster ontpopt. Plots wordt hij echter jaloers op haar succes en zo moeten de broers de uitgeverij proberen te redden van een nakend schandaal.

 

14. Daddy's Home 2 (22 november)

Komedie - VS - met Mark Wahlberg & Will Ferrell - 98 minuten

De feestdagen komen eind november stilaan in zicht, en dus ruimen de horrorfilms plaats voor de wat meer komische films. Dit is het vervolg op Daddy's Home, waarin Will Ferrell en Mark Wahlberg twee concurrenten vormen om de vader van een gezin te zijn. De ene probeert een goede stiefvader te zijn, maar krijgt af te rekenen met de biologische vader van zijn kinderen.

In de sequel hebben de twee hun geschillen opzij gezet en helpen ze elkaar met het co-ouderschap. Het gaat er vredig aan toe, maar dat blijft uiteraard niet zo. In deze tweede film krijgen ze tijdens de feestdagen zelf het bezoek van hun vaders en de spanningen lopen meteen hoog op.

 

15. Coco (29 november)

Animatie - VS - met semmen van Gael Garcia Bernal & Benjamin Pratt - 109 minuten

Ook animatiefilms doen het goed tijdens de feestmaanden, en Disney komt met een nieuwe film die in de studio's van Pixar gemaakt is. Coco gaat over een jongen, Miguel, die ervan droomt om muzikant te worden, maar muziek is in z'n familie verboden. Hij is echter vastbesloten om zijn talent te bewijzen en komt zo in een donderende kleurrijke plaats terecht: het land der doden.

Daar raakt hij bevriend met Hector, een leuke jongen die totaal niet te vertrouwen valt. Samen maken ze een buitengewone reis die het ware verhaal achter de familie van Miguel zal onthullen. Disney-fans weten dus wat doen over een maand. Het is ook een behoorlijk lange animatiefilm voor Disney.

 

16. Bad Moms 2 (29 november)

Komedie - VS - met Kristen Bell & Mila Kunis - 104 minuten

Niet alleen de vaders, maar ook de moeders staan centraal in een film tijdens de komende kerstperiode. In Bad Moms 2 moeten drie ondergewaardeerde en overbelaste moeders de uitdagingen en verwachtingen van de feestdagen tot een goed einde brengen. Vorig jaar in januari verscheen al de eerste film over deze jonge moeders.

Het lijkt wel of de film een spiegelbeeld van Daddy's Home 2 wordt, want ook hier duikt een bekende vijand op: hun eigen moeders komen de feestdagen vieren en maken het hen niet gemakkelijk. Actrices van dienst zijn uiteraard weer Kristen Bell, Mila Kunis en Kathryn Hahn.

 

17. Flatliners (29 november)

Thriller/SF - VS - met Nina Dovrev & Ellen Page - 110 minuten

Onze laatste film voor november kozen we vooral voor de leuke cast. Zo zien we Nina Dobrev, bekend van Vampire Diaries, naast Ellen Page. Het klinkt ook wel spannend, want enkele studenten geneeskunde zijn van plan om te achterhalen wat er na de dood gebeurt. Ze proberen het mysterie op een gevaarlijke manier op te lossen, namelijk door hun hart voor een korte periode stil te leggen en zo een bijna-doodervaring te creëren.

Het helpt hen om inzicht in het leven na de dood te krijgen, maar hun experimenten worden steeds gevaarlijker. Hun bezoekjes aan het hiernamaals hebben ook paranormale gevolgen en zo worden ze plots achtervolgd door de zonden uit hun verleden. Geen hoogstaande film volgens de eerste beoordelingen, maar het lijkt zo'n film die je vooral zelf moet beoordelen.

 

Lees meer