Toch geen vervroegde verkiezingen voor Catalonië ... dit is wat dat wil zeggen

Na alle heisa over een onafhankelijkheid van Catalonië sluit de Catalaanse vicepresident Puidgemont de mogelijkheid voor een vervroegde verkiezing uit. Dat leek oorspronkelijk het plan, om zo Madrid een hak te zetten, maar nu keert Puigdemont dus op zijn stappen terug, wegens té veel interne oppositie. Nu wordt het afwachten wat premier Mariano Rajoy van plan is. 

De aangekondigde toespraak van de Catalaanse leider Carles Puigdemont over de positie van zijn regering in het conflict met Spanje voor vanmiddag ging niet door. De toespraak was al twee keer met een uur uitgesteld en werd dan helemaal afgezegd. Uiteindelijk gaf Puigdemont uitleg over die afzegging in het Catalaanse parlement: er komen géén vervroegde verkiezingen als het van de Catalaanse regering afhangt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy van zijn kant, kondigde vorige week aan de regering van de autonome regio te willen ontslaan. Madrid wil ook nieuwe regionale verkiezingen. De Spaanse Senaat stemt vermoedelijk morgen over een pakket aan maatregelen tegen het Catalaanse regiobestuur. De Catalaanse leider kan dan al zijn bevoegdheden kwijtraken. Zelf verkiezingen organiseren zit er dan uiteraard niet meer in.

Puigdemont lijkt ook op een ander spoor te zitten nu als z’n vicepresident Junqueras, die zei gisteren nog dat “de Spaanse regering ons geen andere optie geeft, dan het verdedigen van onze burgerrechten met de beste mogelijkheden die we hebben". Hij zei tegen het zelf uitroepen van vervroegde verkiezingen te zijn: “Mijn partij zal toewerken naar een republiek, omdat wij vinden dat daar een democratisch mandaat voor is."

Lees meer