Eén op drie Europese IS-strijders al teruggekeerd

Een derde van de Europese IS-strijders is ondertussen teruggekeerd naar Europa volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse denktank The Soufan Center. Voor ons land zijn er dat 102 van de 478 van wie bekend is dat ze vertrokken om te gaan vechten voor IS in Syrië en/of Irak. 130 Belgische IS-strijders hebben het niet overleefd.

Teruggekeerde Syriëgangers vormen een grote onzekerheid voor de landen waarnaar ze terugkeren, stelt het Soufan Center. In een nieuw rapport wordt gesteld dat er in totaal 5.600 inwoners van 33 landen zijn teruggekeerd.

Dat zorgt voor grote uitdagingen voor de veiligheidsdiensten en handhavers in de landen, die veelal nog geen goede manier hebben gevonden om met de teruggekeerde IS-burgers om te gaan.

Uit de cijfers van het Soufan Center blijkt dat naar schatting 478 Belgen zijn afgereisd naar IS-gebied, van wie 85 vrouwen en 118 kinderen of minderjarigen.

Ongeveer 100 mensen zouden ondertussen zijn teruggekeerd. Dat is een kleine groep in vergelijking met bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Van de 850 Britten zouden er 425 zijn teruggekeerd.

Lees meer