Catalaanse president nu ook officieel afgezet door Madrid

De president van Catalonië, Carles Puigdemont, is vanochtend door een verklaring in het Spaanse staatsblad officieel uit zijn ambt gezet. Tegelijk zijn alle leden van zijn naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona ook afgezet. Ook het hoofd van de Catalaanse politie is ontslagen. Voorlopig blijft het rustig in Barcelona.

Er waren geen noemenswaardige incidenten afgelopen nacht, nadat de middag ervoor Catalonië de onafhankelijkheid had uitgeroepen en Madrid reageerde met het overnemen van het Catalaanse bestuur.

De afzetting van Puigdemont gebeurt op basis van artikel 155 in de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat hun toestemming hebben verleend. De Spaanse regering heeft de leiding over Catalonië nu in handen gelegd van vice-premier Soraya Saenz de Santamaria.

De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde gisteren voor Catalonië verkiezingen aan, die op 21 december zullen worden gehouden. Op 5 december mogen de politieke partijen hun verkiezingscampagne beginnen, staat in het staatsblad.

Motie

Of en hoe er in Catalonië op de bekendmaking wordt gereageerd, is nog onduidelijk. De Catalaanse separatisten namen een uur voor de beslissing van de Spaanse Senaat, nog een motie aan waarmee de onafhankelijkheid werd uitgesproken.

Van de 135 Catalaanse parlementsleden brachten er 82 hun stem uit. Zeventig stemden voor de motie van onafhankelijkheid, twee meer dan de benodigde 68 stemmen. Tien stemden tegen en twee stemmen waren blanco.

Parlementsleden van de drie partijen die tegen afsplitsing zijn, verlieten voorafgaand aan de stemming de zaal in Barcelona.

Ook ingegrepen bij politie

Naast de Catalaanse politieke bestuurders zijn de twee leiders van de politie uit hun functie gezet, Pere Soler en Josep Trapero. Soler heeft daaraan al gevolg gegeven. Hij publiceerde een afscheidsbrief aan zijn medewerkers en verdween.

Lees meer