Spanje nodigt afgezette president Puigdemont uit om deel te nemen aan de Catalaanse verkiezingen

Madrid ziet er geen probleem in als Carles Puigdemont zou deelnemen aan de nieuwe verkiezingen in Catalonië. Spanje heeft na de onafhankelijkheidsverklaring de autonomie van de regio afgenomen, en daarbij werden Puigdemont en het parlement ontslagen. Volgende maand al zouden er verkiezingen voor een nieuw bestuur in Catalonië moeten komen.

"Puigdemont heeft geen macht meer. Als hij wil verder gaan met politiek, wat zijn volste recht is, dan moet hij zich voorbereiden op de komende verkiezingen", zegt een woordvoerder aan Reuters. Meer zelfs, Madrid hoopt dat hij zich kandidaat zal stellen. "Zo kunnen de Catalanen zelf beslissen of ze het eens zijn met de gang van zaken." De oorzaak van de problemen is het referendum dat Madrid nooit heeft goedgekeurd. Daarbij zou 90 procent voor onafhankelijkheid gestemd hebben, maar er kwamen ook maar 43 procent van de potentiële kiezers opdagen.

Vrijdag kende de crisis een hoogtepunt toen bij een stemming in het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid bevestigd werd. Madrid riep artikel 155 van de grondwet in en schoof het bestuur aan de kant. Later vandaag zou er in Barcelona een grote betoging tegen de onafhankelijkheid gehouden worden. Het is ook uitkijken naar het voetbal in de Spaanse hoogste klasse, want Real Madrid zakt vandaag af naar het Catalaanse Girona, de thuishaven van Puigdemont.

Puigdemont: "Agressie met voorbedachte rade"

Zolang Puigdemont niet veroordeeld wordt voor de gebeurtenissen van de voorbije weken, mag hij dus deelnemen aan de verkiezingen. Vraag is of hij dat gaat doen, aangezien hij dan natuurlijk buigt voor de wil van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Gisteren noemde hij de handelingen van de regering in een toespraak voor de Catalanen nog "agressie met voorbedachte rade". "We zetten door met de enige houding die winnaars van ons maakt. Zonder geweld, zonder beledigingen, met respect voor mensen en symbolen, meningen, en ook met respect voor de demonstraties van Catalanen die het niet eens zijn met wat de meerderheid van het parlement beslist heeft."

Uit een poll van de Spaanse krant El Pais blijkt intussen dat 52 procent van de Catalanen het ontbinden van het parlement en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen een juiste beslissing vindt. Zo'n 43 procent is tegen. Daarnaast blijkt dat maar 41 procent de onafhankelijkheidsverklaring in het parlement goedkeurt. Liefst 55 procent stond hier niet achter.

Lees meer