Hitler had nooit aan de macht gekomen, mocht hij bij deze partij toegelaten zijn

Volgens een Duitse geschiedenisprofessor had de geschiedenis helemaal anders kunnen uitdraaien, mocht Adolf Hitler niet geweigerd zijn bij de Duitse Socialistische Partij. Uit een nog nooit eerder gepubliceerd document blijkt dat hij niet welkom was bij de extreemrechtse partij, waarna hij zijn toevlucht zocht bij de nazistische partij. En de rest is geschiedenis ...

Thomas Weber, een geschiedenisprofessor aan de universiteit van Aberdeen, heeft een nog nooit eerder gepubliceerd document ontdekt waaruit blijkt dat Adolf Hitler in 1919 wou toetreden tot het extreemrechtse DSP, de Deutschsozialistische Partei, maar werd geweigerd.

Het DSP was op dat moment een pak groter en succesvoller dan de nazistische partij DAP, de voorloper van het NSDAP. Weber claimt nu dat, mocht Hitler zich wel hebben kunnen aansluiten bij het DSP, hij waarschijnlijk nooit aan de macht zou gekomen zijn. "Tot een jaar eerder had hij nooit echt leiderskwaliteiten getoond en volgde hij braaf orders op in plaats van ze te geven", stelt Weber. Daarom gaat hij er ook vanuit dat Hitler bij het grotere DSP vrede zou genomen hebben met een mindere rol.

"Dit verklaart zijn obsessieve gedrag"

Hitler richtte zich dan maar op het DAP waarvan hij in 1921 de leider zou worden. Amper een jaar later werd het DSP ontbonden, onder meer door de standvastige houding van Hitler. Waar de meeste leden begin 1920 een fusie met het DSP wel zagen zitten, hield Hitler die boot af. "Dit document verklaart eindelijk Hitlers obsessieve gedrag als het over het DSP gaat", legt Weber uit. "Mocht Hitler niet zo vastberaden die fusie tegengehouden hebben, dan zou de nazistische partij opgenomen zijn in het NSDAP en zou het mee verdwenen zijn in 1922. De geschiedenis zou dus heel anders uitgedraaid zijn."

Het gaat om een document van Hans Georg Grassinger, een van de oprichters van het DSP. Het was al lange tijd in het bezit van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München maar het werd, volgens Weber, gewoon "over het hoofd gezien, omdat ze er zoveel dingen hebben." Het onderzoek van Weber maakt deel uit van zijn nieuwe boem 'Becoming Hitler: The Making of a Nazi'.

Lees meer