Zeker acht doden nadat pick-uptruck inrijdt op fietsstrook in New York

Een pick-up truck die inreed op een New Yorks fietspad heeft zeker al acht doden tot gevolg. Er vielen zeker ook elf gewonden. De lokale politie kon de chauffeur neerschieten nadat hij uit de vrachtwagen sprong met (nep)wapens in de handen. Burgemeester De Blasio spreekt van een terreurdaad.

New York werd deze avond opgeschrikt door een man die met een pick-uptruck inreed op een fietspad. Daarbij zouden zeker al acht mensen om het leven gekomen zijn, elf mensen raakten gewond.

De pick-up reed volgens getuigen zo'n acht tot twintig huizenblokken over het fietspad in de Tribeca-buurt in New York. Daarbij raakte hij onder andere een schoolbus, en kwam uiteindelijk tegen een andere vrachtwagen tot stilstand. Op dat moment zou de man met twee geweren, die achteraf nep bleken te zijn, uit de vrachtwagen zijn gestapt. De politie schoot hem toen neer, en hij werd aangehouden.

De pick-uptruck reed door Chambers street, op het eiland Manhattan in New York. Dat is dichtbij waar de WTC-torens ooit stonden. Ook de bekende middelbare school, Stuyvesant High School is daar dichtbij in de buurt. De aanslag raakt New York dan ook in z'n hart.

"Een erg laffe terreurdaad"

De politie sluit momenteel niets uit, er wordt zelfs gewag gemaakt van een terreurdaad, maar dat laatste werd nog niet bevestigd. De politie, FBI en burgemeester De Blasio zijn allen ter plaatse. Die laatste noemde het incident tijdens een persconferentie "een terreurdaad, een zeer laffe terreurdaad."

Gouverneur Chris Cuomo sprak op de persconferentie over "een lone wolf", en de NYPD bevestigde dat er momenteel verder geen verdachten worden gezocht. Ook Donald Trump reageerde al: hij sprak over "een zieke en gestoorde persoon".

Over de dader is nog niet veel geweten, wel gaf de NYPD al mee dat het om een 29-jaar oude man gaat. Zijn naam is Sayfullo Saipov en hij komt uitTampa, Florida.Oorspronkelijk zou hij afkomstig zijn van Oezbekistan. Hij zou rond 2010 naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd.

Op deze beelden zou de vermoedelijke dader van de aanslag te zien zijn.

Lees meer