Verdachte van aanslag New York blikt tevreden terug op zijn daden en vraagt om IS-vlag in het ziekenhuis

De Oezbeek Sayfullo Saipov, die op 31 oktober in New York opzettelijk acht mensen doodreed, is voor terrorisme aangeklaagd. Hij zou gehandeld hebben in de naam van Islamitische Staat. Saipov werd door de politie in de buik geschoten en werd dan afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar zou hij zelfs om een IS-vlag gevraagd hebben. Een tweede Oezebeekse verdachte zou intussen gevonden zijn. Amerikaans president Donald Trump roept op tot de doodstraf.

Sayfullo Saipov, die dinsdag een aanslag pleegde op voetgangers in de New Yorkse wijk Manhattan, radicaliseerde in de Verenigde Staten. Dat laat de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo (Democratische Partij) weten. De smartphone van Saipov zou barsten van de IS-propaganda. Ook had hij een briefje met verwijzingen naar de terreurgroep achtergelaten in de truck waarmee hij zijn aanslag pleegde. Verder vroeg Saipov tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis om een vlag van IS en liet hij weten tevreden te zijn over zijn daad. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten. Bovendien zei hij dat hij op Halloween toesloeg omdat er dan veel mensen op straat zijn. Hij had gehoopt tot aan de iconische Brooklyn Bridge te kunnen rijden om ook daar voetgangers te treffen.

Amerikaans president Donald Trump roept op om de doodstraf voor Saipov uit te spreken. Eerder noemde hij de man al "een beest" en zei hij dat hij “overwoog om hem naar Guantanamo te sturen". Dat is de gevangenis voor terroristen die werd opgericht na de aanslagen van 11 september 2001.

Twee maanden voorbereid

Het federaal parket heeft Saipov beschuldigd van steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling. Hij is 29 jaar, heeft de Oezbeekse nationaliteit en woonde sinds 2010 in de VS. Dat melden de Amerikaanse krant New York Times en CNN. Volgens federaal procureur Joon H. Kim bereidde Saipov zijn aanslag twee maanden voor. Op 22 oktober huurde hij al de truck waarmee hij de aanslag pleegde. De man had een green card en werkte voor Uber. Volgens de taxidienst zou zijn achtergrond gecontroleerd zijn en werd daarbij niets opgemerkt. Saipov werd intussen geopereerd en verkeert nu buiten levensgevaar.

De FBI is niet meer op zoek naar een tweede verdachte. Gisteren werd nog een opsporingsbericht met een foto van de 32-jarige Oezbeek Mukhammadzoir Kadirov verspreid. “We hebben hem gevonden”, laat assistent-commissaris William F. Sweeney Jr. weten.

Lees meer