Call of Duty goes back to the roots! WOII zoals je hem nog nooit beleefde

"We thought we knew what war would be like, but nothing prepared us for this." De woorden van Ronald 'Red' Daniels, één van de hoofdpersonages van de nieuwste Call of Duty: WW II, zijn duidelijk. Het spel is van een ander kaliber dan zijn voorgangers. Toch mogen we de vorige games niet vergeten, want Call of Duty heeft al een hele weg afgelegd. Wij nemen je graag nog eens mee langs enkel hoogtepunten van dat indrukwekkende pad.

Al van bij de start een vooruitstrevende game

29 oktober 2003 staat bij elke Call of Duty-fan in het geheugen gegrift. Toen kwam de eerste Call of Duty uit. Het spel is direct razend populair en luidt het begin in van één van de meest succesvolle shooterfranchises ooit. Deze shooter is voor die tijd heel vooruitstrevend en meteen een succes. Het spel maakt een einde aan een tijdperk waarin je als held in je eentje de wereld moet redden. Nee, Call of Duty was op dat moment een echte eye opener en liet zijn spelers ervaren wat het is om een ware broederband op te bouwen met verschillende karakters en met hen voor de overwinning te gaan. Eén ding staat vast: het spel winnen doe je nooit alleen, maar altijd samen met je legerkameraden die hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk Nazi-Duitsland verslaan.

In 2004 zorgt de Call of Duty-franchise opnieuw voor een verrijking. Door de release van Call of Duty: Finest Hour, kan je het spel ook voor het eerst op de verschillende spelconsoles spelen: Playstation, Xbox en Gamecube. De game-ontwikkelaars blijven verrassen en maken met bijvoorbeeld Call of Duty 2: Big Red One in 2006 een speciale versie door acteurs van de Band of Brothers-televisieserie de stemmen van de hoofdpersonages te laten inspreken. Van een broederband gesproken. Ook Call of Duty 3 is een 'specialleke', want in plaats van de hele Tweede Wereldoorlog opnieuw als setting te gebruiken, focust de franchise deze keer op 1 historische gebeurtenis: de uitbraak bij Normandië. Call of Duty 3 is niet alleen vernieuwend qua verhaal, maar het is ook een game die voor het eerst enkel te spelen is op consoles. Het wordt zelfs niet eens uitgebracht voor pc.

Zombies en oorlog in het jaar 2025

Waar het derde spel in de reeks nog een historisch moment centraal stelde, gooien de makers het roer om in Call of Duty 4: Modern Warfare. Voor het eerst speelt het spel zich niet meer af in WO II, maar wel in een hedendaagse setting. Dat merk je vooral aan de wapens die je kan gebruiken, zoals drones en IR-laserrichters met nachtzichtapparatuur. Modern Warfare speelt zich af in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Rusland, wat eens wat anders is dan het Europees front van de jaren '40.

Wanneer de franchise terugkeert naar de Tweede Wereldoorlog in Call of Duty: World at War, introduceert het ook de zombiemodus. Deze toevoeging wordt zelfs zo populair dat de makers enkele games en uitbreidingen lanceren waarbij de monsters centraal staan, zoals Call of Duty: Zombies (2009) en Black Ops: Zombies (2011). Van Black Ops gesproken: in 2010 verlaat de franchise weer de Tweede Oorlog en laat het zijn spelers kennismaken met de Koude Oorlog en de Vietnamoorlog. In Black Ops II waant de gamer zich zelfs in het jaar 2025. Dan voeren Amerika en China blijkbaar oorlog over zeldzame grondstoffen. En in 2011 bedenken de makers opnieuw een modus die goed onthaald wordt: survival. Deze modus verschijnt voor het eerst in Call of Duty: Modern Warfare 3, dat eveneens een een grote impact heeft op het kill streak-systeem.

Back to the roots

Na enkele uitstappen naar onder andere Rusland, China en het Midden-Oosten, keert Call of Duty nu dus terug naar waar het ooit voor de franchise begon: de fronten van de Tweede Wereldoorlog. Dit is voor heel wat jonge gamers waarschijnlijk de eerste keer dat ze Call of Duty leren kennen in die setting. Het avontuur start op D-Day. Vanuit Normandië reis je, samen met je strijdmakkers, gans Europa rond met als enige doel de vijand te verslaan. So get your squad together, koop het spel hier en kick some nazi ass.

© Activision-Blizzard

Wij gingen enkele dagen geleden aanschuiven bij de nachtopening van Game Mania om een exemplaar van de game te bemachtigen. En we waren duidelijk niet alleen:

Lees meer