Wappr, de nieuwe app die alle Antwerpenaren moeten hebben!

Antwerpenaren kunnen nu een nieuwe app downloaden, die hen allerlei vragen stelt als ze door ’t stad wandelen. Op die manier wil het stadsbestuur nagaan hoe er beste kan ingezet worden op technologische toepassingen.

Vindt u de straat vuil? Voelt u zich hier veilig? Vindt u dat hier meer of minder parking moet komen? Dat soort vragen vuurt de nieuwe app Wappr af op de Antwerpenaren. Dat schrijft De Morgen. Zo worden de stadsbewoner voorbereid op de komst van de ‘slimme stad’. In zo’n stad kan je onder meer op voorhand opzoeken waar er parkeerplaats is en alvast een plek reserveren. De app is in samenwerking met onderzoekscentrum Imec ontwikkeld. Ze zien het als een soort hoogtechnologische volksbevraging.

De jongste jaren heeft Antwerpen al geïnvesteerd in een digitaal netwerk. In de binnenstad is er al sprake van een netwerk van digitale snelwegen waarop de datastromen reizen. Dat laat Pieter Bollen (VUB/Imec) weten. Nu wil men nagaan wat de Antwerpenaren daar eigenlijk mee willen.

Proefperiode

Voorlopig werkt de app enkel in Sint-Andries en daar is een goede reden voor. “Sint-Andries is een heel diverse wijk met de drukke Nationalestraat, kleine pleintjes en achterafstraatjes”, zegt Bollen. “Er zijn al klassieke bewonersgesprekken geweest, bijvoorbeeld met senioren uit de buurt. Maar het is relevant om op specifieke locaties mensen vragen te stellen over de wijk en hun prioriteiten. De aanloop is lang, maar het is niet de bedoeling om de nieuwe technologie van bovenaf op de mensen te droppen zonder te weten waar ze behoefte aan hebben."

Maar het gaat nog verder dan dat: Wappr polst ook of de Antwerpenaren het bijvoorbeeld belangrijk vinden om samen met de buurt energievriendelijke initiatieven te nemen en of het haalbaar is om vuilniswagens te signaleren als in een straat ophalingen moeten gebeuren. Bollen beweert dat uit die gesprekken al interessante pistes gekomen zijn. Zo ergeren veel mensen zich aan bestelwagens die het verkeer ophouden. “Het misschien een optie om te onderzoeken of we die leveringen kunnen concentreren in een minidepot,” stelt Bollen. “En van daaruit met fietskoeriers werken. Of misschien is een camera niet nodig, maar voelen mensen zich al veiliger als we een bepaalde straat wat beter verlichten.”

Vier assen voor Antwerpen

Daarnaast worden er volop camera’s in de straten van Antwerpen geplaatst en wordt er geëxperimenteerd met technologie die geseinde personen of mensen die bijvoorbeeld een hartaanval krijgen, herkent. Volgens de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wordt er op vier domeinen: “Veiligheid, mobiliteit, leefbaarheid en digitale interactie met de burgers."

Onderzoeker Peter Mechant (UGent) zegt dat dit soort technologische toepassingen in de toekomst alleen maar zullen toenemen: “Ook al omdat nu bijna iedereen op 3G of 4G zit: die netwerkcapaciteit biedt nu veel mogelijkheden.”

Geen camera’s in Gent

Mechant wijst er ook op dat elke stad andere noden heeft. Zo gaat Gent het helemaal anders aanpakken. Karl-Filip Coenegrachts, strategisch coördinator in Gent, zegt dat daar in 2012 al een gelijkaardige bevraging gedaan werd. De Gentenaars zouden niet geïnteresseerd zijn in hightech applicaties, “maar wel in bijvoorbeeld deelsites om gereedschap te delen met de wijk”.

Momenteel probeert men te achterhalen of zo’n initiatieven haalbaar zijn, bijvoorbeeld via start-ups. Coenegrachts stelt dat er al een aantal slimme vuilnisbakken gezet zijn op locaties waar vaak gebarbecued wordt, “maar wat we vooral doen, is inzetten op open data”. Op die manier kan iedereen bijvoorbeeld zien waar er vrije parkeerplaatsen zijn, en daar mee aan de slag gaan. "Privacy is ook cruciaal: wij zetten net niet in op camera's."

Lees meer