Pendelaars opgelet: drastische ingrepen gepland op viaduct van Vilvoorde

Het viaduct van Vilvoorde zal binnenkort grondig onder handen genomen worden. Het drukbereden viaduct zal namelijk van drie rijvakken per richting naar vier rijvakken gaan. De werken zullen van start gaan in 2019. 

Elke pendelaar heeft er wel al eens overgereden: het viaduct van Vilvoorde. Het viaduct is veertig jaar oud en zal een flinke metamorfose ondergaan. Het zal namelijk van drie rijvakken in elke richting naar vier rijvakken gaan. Deze verandering is onderdeel van de herinrichting van de Brusselse Ring.

Keuzezone

De nieuwe rijvakken zullen ruimte geven voor een keuzezone. Dat houdt in dat er een opsplitsing zal komen tussen het doorgaande en het lokale verkeer. Marijn Struyf van het Agentschap Wegen en Verkeer legt uit aan Het Laatste Nieuws. "De hoofdrijbaan en de parallelrijbaan bestaan elk uit verschillende rijstroken, maar blijven van elkaar gescheiden. Zo verdwijnen de gevaarlijke weefbewegingen, die vandaag aan de oorzaak liggen van heel wat ongevallen. Het verkeer wordt vlotter en veiliger. Als je bijvoorbeeld een lokale afrit wil nemen die nog voor het volgende verkeersknooppunt ligt, kan je overschakelen op de parallelrijbaan voor lokaal verkeer."

En daar zou het viaduct dus een cruciale rol in spelen. "Het viaduct is ideaal als zogenaamde ‘keuzezone’. Als chauffeur heb je twee kilometer de tijd om over te schakelen tussen de parallelrijbaan en de hoofdrijbaan. Daarom wordt de pechstrook omgevormd tot een volwaardige rijstrook. Het verdwijnen van de pechstrook wordt natuurlijk opgevangen. Dankzij dynamisch verkeersmanagement kan er flexibel ingegrepen worden bij incidenten. Zo kunnen portiekborden, zoals op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee, indien nodig een rijstrook tijdelijk afsluiten."

Eerste werkzaamheden in 2019

Door een extra rijvak te creëren zullen er dus twee rijvakken zijn voor doorgaand verkeer én twee rijvakken voor lokaal verkeer. Maar wie geregeld over het viaduct van Vilvoorde moet, kan voorlopig nog op twee oren slapen. De eerste werkzaamheden staan pas gepland voor 2019.

Lees meer