“Als je mij nog één keer schattig noemt, ruk ik je ballen eraf!”

In de Brusselse straten duiken sinds een aantal dagen steeds meer opvallende affiches op met de veelzeggende boodschap: “Als je mij nog één keer schattig noemt, ruk ik je ballen eraf!” alluderend naar de vele gevallen en vormen van seksuele intimidatie die al weken de media beheersen. 

“Als je mij nog één keer schattig noemt, ruk ik je ballen eraf!”: verdeelt nu al dagen de inwoners van onze hoofdstad. Sommigen vinden het veel te expliciet, anderen vinden de woordkeuze geniaal. Feit is dat ze wel tot nadenken én praten stemmen. Al vinden veel mannen nu al dat ze in een heksenjacht zijn beland en deze affiches zijn niet bepaald een imagoboost.

Zinloos geweld?

In de Fortstraat in Sint-Gilles bijvoorbeeld kan je niet naast de affiches kijken. Ook niet naast de boodschap die alle vormen van intimidatie die vrouwen op straat ondervinden, wil aankaarten: verbaal én fysiek. Op de getekende affiches wapenen vrouwen zich met een hamer of nog met een schaar met de geblokletterde boodschap eronder. Qua timing in volle Weinstein-, Spacey- en #metoo-periode, wat bij velen op bewondering kan rekenen. Maar ook op verontwaardiging, want dergelijke affiche roept volgens de tegenstanders op tot nodeloos geweld.

Anoniem

Wat eveneens opvalt: dat niemand weet van wie deze wilde campagne (momenteel) uitgaat. Want geen organisatie, geen vzw, geen naam… Op de affiches neemt niemand zijn of haar verantwoordelijk op. Wat voor de bewonderaars ook opgaat voor alle mannen die vrouwen op straat lastigvallen. Ook zij doen anoniem hun ding. Maar of dat ook het idee achter de campagne is, is dus niet geweten. Vind jij dat deze affiche oproept tot nodeloos en zinloos geweld?

Lees meer