De calimero in N-VA komt weer boven: "In veel steden wordt gewerkt aan coalities tegen ons"

De Vlaamse nationalisten zijn al een paar jaar de dominante politieke partij in het landschap, met een pak ministers, een Antwerpse burgemeester en een Vlaamse minister-president. En toch komt af en toe nog de calimero in de partij naar boven: dat gevoel dat ze niet mee mogen doen, dat ze buiten spel gezegd worden. Pol Van Den Driessche (N-VA) sprak het uit: "In veel steden wordt aan coalities gewerkt met één doel: de N-VA erbuiten houden."

Opvallende uitspraak van Pol Van Den Driessche (N-VA). Geen echt kopstuk van de Vlaams-nationalisten, maar de voormalige journalist is een absolute vertrouweling van Bart De Wever, en vandaag vooral ook de kandidaat-burgemeester voor zijn partij in Brugge, toch een belangrijke centrumstad in de komende gemeenteraadsverkiezingen. Je mag er dus gerust van uitgaan dat Van Den Driessche het buikgevoel van de N-VA perfect verwoordt.

Op VTM kwam Van Den Driessche met een opvallende uitspraak: "Ik vrees dat in veel steden, ook in Brugge, gewerkt wordt aan coalities met één doel: de N-VA erbuiten houden." En daarbij ziet Van De Driessche dus een systematiek: "Er wordt gezegd dat de twee partijen in het Brugs bestuur geen meerderheid meer zullen halen en het liberale partijtje erbij nemen, waardoor de N-VA aan de kant staat. Dat zou ik betreuren', zei hij. "Ook in Antwerpen is zo'n manoeuvre opgezet met één doel: Bart De Wever uit het stadhuis houden."

Alles draait rond Antwerpen

Het is geen toeval dat Antwerpen vernoemd wordt door Van Den Driessche. De Wever staat voor een serieuze uitdaging. Hij heeft met Wouter Van Besien (Groen) en zijn nieuw kartel 'Samen' een echte uitdager gekregen als kandidaat-burgemeester. Maar zijn huidige coalitiepartner CD&V is duidelijk helemaal niet van plan om zomaar de coalitie vernieuwen. Federaal kopstuk Kris Peeters (CD&V) verhuisde naar Antwerpen en komt met veel ambitie. "Ik heb een realistisch beeld van hoe de kaarten liggen. Maar mét die kaarten ga ik zo slim mogelijk spelen. En hoop ik burgemeester te worden, als de uitslag dat toelaat", zo vertelde hij afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws. Hij speelt naar eigen zeggen in Antwerpen ook "alles of niets". "Het is burgemeester worden of niets."

Bij de N-VA lezen ze het allemaal met stijgende verbazing. Maar het gevoel speelt dat er geen bondgenoten meer overblijven, enkel nog vijanden, die de grootste partij opzij willen zetten. Een beetje het calimero-gevoel dat de partij jarenlang kenmerkte.

Relatie met CD&V staat onder druk

Dat is op zich toch vreemd: de N-VA leverde de afgelopen zes jaar behoorlijk wat burgemeesters, onder meer ook in centrumsteden zoals Sint-Niklaas, Aalst. De partij werd in 2012 zeker niet buitenspel gezet. Maar voor 2018 liggen de kaarten niet evident: vooral de relatie met CD&V, die nationaal steeds verder verzuurd geraakt, maakt het niet makkelijker. De christendemocraten staan lokaal nog steeds sterk. En zelfs in centrumsteden zoals Gent of Brugge kijken ze eerder naar links dan naar rechts vandaag.

N-VA valt met de communicatie van "één tegen allen" wel terug op een vertrouwd recept. Als nieuwkomer zette het zich altijd af tegen "de drie traditionele partijen". De vraag is of dat bij de kiezer nog geloofwaardig blijft: steeds vaker wordt de N-VA in één adem genoemd met de christendemocraten, socialisten en liberalen als een traditioneel machtsblok.

Brugse relaties

In Brugge spelen hoe dan ook nog andere, meer persoonlijke verhoudingen. Van Den Driessche had in de eigen afdeling te kampen met een furieuze tegenkandidaat, Ann Soete. Die kon niet verkroppen dat ze haar plek als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester moest afgeven aan Van Den Driessche en verliet uiteindelijk de N-VA. Ze haalde daarbij fel uit naar Van Den Driessche en noemde hem 'vrouwonvriendelijk'. Vandaag zit Soete bij Open Vld, wat coalitievorming tussen de N-VA en de liberalen in Brugge meteen allesbehalve evident maakt. Veel opties blijven er dan niet over voor de Vlaams-nationalisten in de West-Vlaamse hoofdstad.

Lees meer