Magnus, met Tom Barman, stopt ermee

"Toen gitarist Tim Vanhamel met Look At Us Now afkwam, wist ik: dit is een afscheidsnummer", zegt Tom Barman over de nieuwe single van Magnus in een interview met Knack Focus. Begin dit jaar hadden Barman en zijn kompaan CJ Bolland al beslist om de stekker uit Magnus te trekken wegens té veel andere plannen. Er komt wel nog een ep, een Best Of én een afscheidstournee aan.

Het is pas met de release van hun tweede album 'Where Neon Goes To Die' (2014) dat Magnus een live project werd. Voordien was het meer een dj-project van Tom Barman en CJ Bolland, weliswaar met geweldige singles. De eerste single Summer's Here en ook enkele andere nummers van het debuutalbum 'The Body Gave You Everyting' (2004) maakten ook deel uit van de soundtrack van Any Way The Wind Blows (2003), de debuutfilm van Tom Barman.De plaat groeide uit tot een culthit.

 

"Gewoon te weinig tijd"

In 2014 bracht Magnus een nieuwe single uit: Singing Man. Tom Smith van Editors verzorgde de zangpartij. Voortaan zou Magnus ook echt een liveband zijn met naast Tom Barman en CJ Bolland zelf ook Tim Vanhamel (gitaar), Joris Caluwaerts van STUFF. (toetsenist) en drummer Christophe Claeys (ex-Balthazar). Geweldige optredens volgden, onder andere op Rock Werchter, Pukkelpop, Lokerse Feesten en de Ancienne Belgique.

Maar dat project heeft nu dus zijn eindsprint ingezet. De reden is eenvoudig: er bleef gewoonweg te weinig tijd over. "Met het oog op wat er allemaal nog aankomt - een tweede film, een nieuwe TaxiWars en een doorstart van dEUS - moest ik wel grote schoonmaak houden. En CJ ook, met alle dromen en plannen die hij nog heeft. Niet dat Magnus ballast was - dat klinkt te oneerbiedig - maar dit is toch wel een soort eliminatie. Reculer pour mieux sauter, dat idee", zegt Tom Barman in Knack Focus.

De nieuwe single is er nu al. Look At Us Now, een nummer van Tim Vanhamel, klinkt ook als een perfect afscheidsnummer. "Tommy zorgde voor tekst en melodie en ik voor vocoders en productie", vertelt CJ Bolland over dat nummer. "Het resultaat is vintage Magnus, maar wel met een behoorlijk opgewekte twist. De titel is een soort van intentieverklaring: Tommy en ik staan op een kruispunt en dit is een einde maar ook een nieuw begin.”

Magnus wordt nog mooi afgesloten met een nieuwe ep (op 24/11), een Best Of (op 8/12) en een afscheidstournee in 2018. De data voor de afscheidstournee zijn nog niet gekend.

 

Lees meer