Olmense Zoo krijgt toch nieuwe vergunning

De Olmense Zoo mag vanaf vandaag opnieuw openen: de zoo krijgt na een klachtenregen en tijdelijke sluiting nu opnieuw een erkenning. Vorige maand moest de Zoo nog 'definitief' sluiten, tot er voldoende maatregelen waren genomen om, eventueel, opnieuw een vergunning toe te kennen. Dat is nu gebeurd, en de zoo mag terug open. 

Te kleine kooien, te veel dieren, onverzorgd: de lijst met klachten over de Olmense Zoo was lang. Té lang, en dus werd na negen jaar heen-en-weren tussen zoo en het kabinet Dierenwelzijn, de zoo gesloten. Blijkbaar was dat de finale wake-up call die de directie van de dierentuin nodig had, want amper een maand na de sluiting mag de zoo nu opnieuw open.

De veranderingen zijn niet gering: directeur Karel Verheyen is directeur-af en wordt vervangen door z'n kinderen Els en Wim. Zij hebben de nieuwe aanvraag ingediend en hebben aan toptempo aanpassingen doorgevoerd. Zo werd er een adviesraad opgericht die het bestuur van de zoo moet begeleiden. Die zou de problemen in de zoo moeten spotten voor het opnieuw tot een pv komt.

Kweekprogramma aangepast

Er wordt ook gewerkt aan een toetreding tot de European Association of Zoos and Aquaria, en er moet ook een betere geboorte en kweekplanning opgesteld worden. Andere Belgische zoos zijn ook onderdeel van Europese of mondiale kweekprogramma's, de Olmense Zoo sluit daar best bij aan. Daarbij zal de directie ook kijken of alle dieren die nu in het park zitten, daar ook thuishoren. Tijdens de sluiting van het dierenpark werden alle dieren trouwens wel netjes verzorgd, onder het toezicht van het kabinet van Weyts.

"Of we blij zijn? En of! De voorbije maand bracht voor alle 36 medewerkers van onze dierentuin veel emotie en het vergde keiharde inspanningen om dit allemaal rond te krijgen", zegt Wim Verheyen, zaakvoerder van de Olmense Zoo. "We zien dit als een belangrijk teken van vertrouwen in onze nieuwe aanpak. Tegelijk wordt het een startpunt om onze bezoekers te verwelkomen in een modeldierentuin."

De lat is hoger gelegd

Ben Weyts (N-VA) liet intussen zelf ook aan Het Nieuwsblad weten blij te zijn "dat de lat inzake dierenwelzijn gevoelig hoger is komen te liggen. Dat was mij al die heisa meer dan waard.” De veranderingen die de nieuwe directie van de Olmense Zoo gemaakt heeft, zijn dan ook voldoende. “Op basis van mijn gesprekken en het inspectieverslag van de administratie, stel ik met genoegen vast dat aan alle opgelegde voorwaarden tegemoetgekomen werd. Ik heb dan ook beslist tot een heropening van de Olmense Zoo". Allen daarheen.

Lees meer