Waarom je de volgende weken best veel zoete aardappel eet

Wie heeft er zin om ziek te worden? Niemand! Daarom bewapenen je je best tegen het koude weer en vooral tegen een verkoudheid. Om dat te doen, zou je deze weken veel zoete aardappelen eten. Deze aardappel zit boordevol antioxidanten en veel meer ... 

Dat de temperatuur alweer begint te zakken, is geen ramp. Maar de loopneus en verkoudheid daarentegen zijn wel een probleem. Al goed kan je heel wat eten en drinken om je verkoudheid tegen te gaan, zoals zoete aardappel. Maar de groente doet veel meer dan dat en bevat meer goede stoffen dan je denkt. Eigenlijk bevat een zoete aardappel zelfs meer voedingsstoffen dan een gewone aardappel.

Weerstand omhoog

Zoete aardappel bevat veel antioxidanten die ervoor zorgen dat je cellen zich heel snel herstellen. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat paarse zoete aardappel je weerstand kan versterken. Zelfs als je weerstand heel laag is, kan zoete aardappel je nog redden. De groente verhoogt de werking van de antioxidantenzymen waardoor het virussen kan bestrijden.

In zoete aardappel zitten ook carotenoïden. En carotenoïden werken een beetje magisch en worden omgezet in vitamine A, dat bijvoorbeeld het longfweefsel herstelt. Perfect voor als het kouder wordt, denken we dan?

Kleine tip: als je bij je zoete aardappelen wat avocado, zaden, noten of olijfolie toevoegt, worden de carotenoïden beter opgenomen door je lichaam. En daarbij is 't lekker ook!

Futloos? No problemo!

Zoete aardappels zijn, zoals de naam het zegt, zoet. Maar toch heeft de groente wel een lagere glycemische index dan een gewone aardappel. Let wel op, als je een zoete aardappel bakt, verhoogt de glycemische index dus best koken misschien. Doordat de glycemische index laag ligt, komen de suikers trager in het bloed. Daarnaast zorgen de vezels van een zoete aardappel er ook nog eens voor dat de suikers langzaam worden opgenomen. Je bloedsuikerspiegel en energieniveau blijven dus op een constante waarde.

Als dat niet genoeg is, zorgen deze vezels er ook nog eens voor dat je spijsvertering goed wordt geregeld.

En ... Wat eet jij vanavond?

Lees meer