Toegeven, excuseren of doen dat je van niks weet: wat is de beste strategie voor #metoo-daders?

Ken je het woord “excuusinflatie”? Wel, je zal er de komende tijd flink mee geconfronteerd worden. Er zijn zoveel verontschuldigingen voor misdragingen uit het verleden door #metoo-daders dat de geloofwaardigheid ervan wat af begint te nemen. Trouwens, wat is de beste strategie voor zo’n mannen? En bepalen ze die überhaupt zelf?

De Amerikaanse stand-upper en acteur Louis C.K. heeft toegegeven dat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen bij vrouwen. Hij zegt dat de verhalen kloppen en dat hij beseft dat hij zijn machtspositie heeft misbruikt.

Eerder maakte ook de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein excuses na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Hij beloofde in therapie te gaan.

Ook de Belgische acteur en docent Jappe Claes verontschuldigde zich. "Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan”, zei hij nadat hij eind oktober “per direct” moest vertrekken bij het Haagse Nationale Theater nadat verschillende vrouwen hem beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey volgde een ietwat andere piste: hij zei zich er niets van te kunnen herinneren. Het gevolg daarvan is dat iedereen nog altijd gist naar wat er is gebeurd en ondertussen komen er steeds meer aantijgingen.

Management

De beslissing van bekende personen om het ongewenste gedrag toe te geven en publiekelijk excuses te maken wordt niet zomaar even genomen, vertelde reputatiedeskundige Paul Stamsnijder aan de NOS.

"Het management van zo iemand is daar op de achtergrond mee bezig. De naam en faam van deze mensen is geld waard. Er worden dus afwegingen gemaakt: als er een situatie is dat iemand in opspraak komt, hoe gaan we hier dan mee om? Wat is de financiële schade, de publicitaire schade en eventueel politieke schade?"

Uiteindelijk wordt er een weloverwogen keuze gemaakt. "Gaan we voor een excuus en proberen we het vertrouwen te herstellen of werkt dat niet? Er wordt heel strategisch mee omgegaan. Het is niet een besluit dat zomaar wordt genomen”, volgens Stamsnijder.

Uiteindelijk moet de gekozen strategie leiden tot reputatieherstel. Maar doorgaans komt die er sowieso niet.

“Ze hadden het gewoon niet moeten doen. Als mensen domme dingen doen, moeten ze op de blaren zitten. Een excuus is dan een doekje voor het bloeden" volgens Stamsnijder.

Er begint ook een soort excuusinflatie te ontstaan volgens Stamsnijder: “Er zijn zoveel verontschuldigingen voor misdragingen uit het verleden dat de geloofwaardigheid ervan wat af begint te nemen."

Lees meer