Bart De Pauw: "Ik ben tot inzicht gekomen" 

Bart De Pauw heeft, na de huiszoekingen bij VRT, zelf een advocaat onder de arm genomen en heeft ook opnieuw een boodschap de wereld ingestuurd. In die korte verklaring excuseert hij zich voor zijn gedrag en belooft hij dat het niet meer zal gebeuren. 

Na enkele dagen van ontkennen, nuanceren en voorpagina's halen, heeft Bart De Pauw zich geëxcuseerd voor het intimederen van enkele vrouwen die daarover bij de VRT-vertrouwenspersoon waren gaan klagen. De Pauw had zijn ontslag dat daarop volgde zelf aangekondigd in een videoboodschap, waarna een ware mediastorm losbarstte. Nu het gerecht stappen onderneemt, komt De Pauw met een verklaring.

"Ik ben tot inzicht gekomen"

De televisiemaker en presentator gaf aan zijn advocaat de volgende verklaring mee: "Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij via deze weg dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld. Dat is niet ok en dat zal niet meer gebeuren.”

Hoewel de slachtoffers anoniem wensten te blijven, en ook niet noodzakelijk aanstuurden op het ontslag van De Pauw, ging de VRT daar toch op over. Er kwam geen klacht, maar het gerecht besliste zelfstandig om toch een onderzoek uit te voeren. Vervolgens namen de slachtoffers een advocaat, om hun anonimiteit te garenderen, en ook Bart De Pauw heeft dat nu dus gedaan.

"Proces in de media gevoerd"

"De zaak is volledig ontspoord, met ook al manifeste onwaarheden, zoals het foute bericht van gisteren dat Bart De Pauw omwille van zijn gedrag ooit een setverbod zou hebben gekregen", laat zijn advocaat, Michael, Verhaeghe, weten. "Het tot dusver in de media gevoerde proces van Bart was niet alleen een aanfluiting van de meest elementaire rechten van verdediging, het heeft er ook toe geleid dat de positie van degenen die met een terecht vertrouwen op anonimiteit meldingen hebben gedaan onder druk is komen te staan."

Nog volgens de advocaat kan de schuldvraag nu in alle sereniteit worden opgelost, omdat zijn cliënt nog geen eerlijke kans op verweer zou hebben gehad. Hij zal volledig meewerken aan het onderzoek, maar zal verder niet meer communiceren.

Lees meer