Voorzitter Europees Parlement wil budget EU verdubbelen en Europese belastingen invoeren

Antonio Tajani, de Italiaanse christendemocraat die voorzitter is van het Europese Parlement sinds begin dit jaar, wil het budget voor de Europese Unie (EU) verdubbelen. En één van de manieren is volgens hem door het heffen van Europese belastingen.

"We hebben 280 miljard euro nodig in plaats van de 140 miljard die we nu jaarlijks krijgen", zegt Tajani.

Om het budget te kunnen uitbreiden wil Tajani niet dat lidstaten van de EU meer geld gaan betalen maar hij denkt daarvoor aan Europese belastingen. Hij denkt onder meer aan financiële transacties op de beurs.

Het veel grotere budget is volgens de EP-voorzitter broodnodig om de vluchtelingencrisis aan te pakken en in de strijd tegen het terrorisme. Ook moeten de EU-landen gezamenlijk geld steken in economische groei.

Investeren

"In de toekomst moeten Europeanen investeren in energie en het digitaliseren van de economie", zegt Tajani. "Alleen met een geschikte infrastructuur kunnen we gelijke tred houden met de VS, China, India en Rusland."

Antonio Tajani werd op 17 januari 2017 verkozen als voorzitter van het Europees Parlement. Tussen mei 2008 en juni 2014 was Tajani Europees commissaris, eerst belast met Transport in de commissie-Barroso I, daarna met Industrie en Ondernemerschap in de commissie-Barroso II. In beide gevallen was hij tevens vicevoorzitter. Tajani is lid van Forza Italia, dat deel uitmaakt van de EVP-fractie in het Europese parlement.

Lees meer