Krakers bezetten opnieuw huis in Gent, enkele dagen voor nieuwe kraakwet van kracht is

In Gent is nog maar eens huis bezet door krakers. Het huis staat te koop en is momenteel onbewoond, maar wel volledig bemeubeld. De eigenares verwittigde de politie toen ze de krakers ontdekte, maar die kan voorlopig niets doen tegen de zeven Roma die in het huis wonen. Vanaf donderdag is de nieuwe kraakwet van kracht, al is het maar de vraag of die veel verschil zal uitmaken.

Het was een kuisploeg die deze morgen opmerkte dat het huis aan Palinghuizen in Gent gekraakt is. De bedoeling was om de woning proper te maken voor een openkijkdag komende zaterdag voor potentiële kopers, maar de kuisploeg raakte het huis niet binnen.

"Het huis staat vrij sedert eind augustus. Mijn kinderen hebben er in gewoond tijdens hun studies, maar die zijn nu afgestudeerd. De meubels staan er nog, maar er is niemand meer gedomicilieerd", zegt de eigenares in Het Nieuwsblad. En juist omdat het huis onbewoond is, kan de politie niet optreden. De eigenares mocht met toestemming van de krakers enkele meubels komen halen, maar mag nu niet meer binnen in haar huis.

Kraken wordt strafbaar

Vanaf donderdag gaat de nieuwe kraakwet van start in Gent. Vanaf dan is kraken een strafbaar feit en kan je als kraker dus vervolgd worden. "We hebben ook met de eigenaars afgesproken dat ze vanaf 16 november bij ons terecht kunnen voor het klachtmisdrijf", zegt de Gentse politie daarover.

Toch wordt het voor eigenaars nog altijd niet eenvoudig om krakers uit je huis te laten zetten als het gaat om een onbewoond huis. Na een klacht worden de krakers uitgenodigd voor een verhoor en krijgen ze de kans om het huis te verlaten.

8 dagen tijd om huis te verlaten

Als ze toch blijven, komt er bevel tot ontruiming en hebben de krakers 8 dagen de tijd om het huis te verlaten of beroep aan te tekenen.

Ook de eigenares van het huis in Palinghuizen beseft dat ze machteloos staat. "We zullen die mensen er de eerste dagen niet uitkrijgen. De verkoop van ons huis wordt tegengehouden. De openkijkdag kan niet doorgaan en potentiële kopers worden afgeschrikt", legt ze uit.

Lees meer