Zweden plaatsen zich voor WK en trashen TV-set in al hun enthousiasme

Er zijn overwinningen die zoveel zoeter smaken dan andere. Zweden deed gisteren het onwaarschijnlijke: zich kwalificeren voor de Wereldbeker in Rusland in 2018, ten koste van Italië, de absolute favoriet. De Italianen, er onafgebroken bij sinds 1962, wisten met hun verdriet geen blijf. De Zweden waren door het dolle heen: zelfs wat te fel, want een TV-set ging helemaal aan diggelen.

Geen enkele goal gemaakt over 180 minuten, dan weet je dat Italië gewoon niet naar het WK kan gaan. Maar voor de Squadra Azura is het een zeer bittere pil: het is generaties geleden dat de Italianen er niet meer bij zijn geweest op een wereldbeker.

De Zweden hebben het ook niet helemaal onverdiend gehaald. Ze deden er alles aan, tot de laatste minuut. En de absolute ster, Emil Forsberg, sleepte z'n ploeg erdoor. Het leidde tot dolle vreugde bij de zweden, die massaal de TV-set bestormden van Eurosport, waar de Zweedse commentatoren zaten. Daar bleef na de wilde bestorming niet veel meer van over, maar het zal de spelers en de voetbalanalisten worst wezen: het feestje was te groot.

Buffon vertrekt via de grote poort

Italië verloor gisteren niet alleen de kwalificatie, maar ook één van haar grootste spelers: Gianluigi Buffon hangt z'n keepershandschoenen aan de haak. De 39-jarige keeper, één van de besten in de wereld, stopte met tranen in de ogen z'n loopbaan. Maar hij toonde tijdens de match alweer z'n grote klasse. Bij het zingen van de volksliederen, toen de Italiaanse supporters op San Siro massaal het Zweedse lied overstemden, begon Buffon in z'n handen te klappen. Een grote speler en een grote meneer.

Buffon, en larmes, s'excuse

Lees meer