Broer van Radja Nainggolan spreekt zich uit: "Martinez haat Radja!"

Het leek wel alsof de duivel ermee gemoeid was. Martinez haalde uiteindelijk Nainggolan terug bij de Rode Duivels, maar net dan valt die geblesseerd uit. Weer geen Radja Nainggolan bij de nationale ploeg dus. En velen vrezen dat nu het enfant terrible zich niet kan bewijzen, het WK weer in gedrang komt. Zo ook zijn broer, Manuel. "Martinez heeft het gewoon niet voor Radja", zegt die. "Dit is persoonlijk. Martinez moet Radja echt haten."

Nadat Radja Nainggolan lijdzaam moest toezien hoe zijn collega's de Rode Duivels kwalificeerden voor het WK Rusland, kreeg hij voor de oefeninterlands tegen Mexico en Japan toch weer een plaatsje in de selectie van bondscoach Roberto Martinez. Maar net dan sloeg het noodlot toe. 'Il Ninja' blesseerde zich op training aan de lies en zag zijn comeback bij de nationale ploeg in rook opgaan.

#allforRadja

Tijdens z'n afwezigheid kon Radja zich opwarmen aan de vele steunbetuigingen die hij kreeg van voetbalminnend België. Van de hashtag #allforRadja, die weeldig tierde op sociale media, over spandoeken in de tribune tot z'n verkiezing tot speler van de kwalificatiecampagne (hoewel hij dus amper meespeelde), de supporters stonden als één man achter Radja. Weinigen begrepen waarom Martinez hem niet in de selectie opnam. Ook z'n broer, Manuel, snapt er niets van.

"Martinez heeft het gewoon niet voor Radja", zegt hij in Dag Allemaal. Het gaat volgens hem dan ook niet meer over voetbal. "Dit is persoonlijk", meent hij. "Ik blijf erbij: Martinez moet onze Radja háten." Ook voor z'n broer geblesseerd uitviel, had hij er geen goed oog op: "Wie zegt dat Radja nu een eerlijke kans zal krijgen? Ik ben er bijna zeker van dat Martinez hem alleen heeft opgeroepen onder druk van de publieke opinie." Al ontkende Martinez nog in een interview met VTM dat hij dat zou doen. "Dat zou fout zijn", zei hij toen.

"Hij zou zelfs gratis komen spelen"

Volgens Manuel had zijn broer het er ook veel moeilijker mee dan wordt gedacht. "De hele situatie werkt al zo lang op z'n gemoed", legt hij uit. "Mijn zus woont bij hem, zij belde me geregeld om te zeggen hoe diep onze Radja in de put zat bij de zoveelste niet-selectie." Het is volgens Manuel dan ook de droom van z'n broer om bij de Rode Duivels te spelen. "Volgens mij is hij de enige van alle Rode Duivels die desnoods gratis zou komen spelen."

Radja heeft dan ook een veel kleiner hartje dan zijn stoere uiterlijk doet uitstralen, zo zegt de broer van de AS Roma-ster. "Een grote mond kan je hem misschien nog verwijten, maar zeker geen groot ego. Radja heeft zo'n klein hartje."

"M'n broer is toch geen opvoeder?"

Hij meent dan ook dat de levensstijl van zijn broer (hij drinkt wel al eens graag een pintje en is ook een notoir roker) geen probleem zou mogen zijn. "Geen van z'n andere trainers heeft daar ooit problemen van gemaakt. Waarom Martinez dan wel?", vraagt hij zich af.

Dat hij ook naast het veld een rolmodel moet zijn, vindt Manuel dan ook te ver gaan. "Radja is een voorbeeld op het plein, ja. Maar naast het veld moeten de kinderen naar hun ouders kijken om het voorbeeld te geven", is hij duidelijk. "Dat de ouders er dan maar zelf voor zorgen dat hun zoon er later niet wil uitzien zoals onze Radja hé", lacht hij. "M'n broer is toch geen opvoeder?"

Lees meer