Zijn de laatste uren van Mugabe geslagen? Tanks veroorzaken onrust in Zimbabwe

In Zimbabwe is onrust ontstaan, nadat enkele tanks in het straatbeeld buiten de hoofdstad gespot zijn. Gisteren had een legeraanvoerder ermee gedreigd in te grijpen, omdat president Robert Mugabe zijn vicepresident had ontslagen. De aanwezigheid van de tanks deed meteen het vermoeden ontstaan dat het leger bezig is met een staatsgreep.

Het was het persagentschap AP dat een bericht verspreidde, nadat drie tanks met verschillende soldaten in konvooi buiten de hoofdstad Harare zijn gezien. Het is wel gebruikelijk dat de tanks die route zouden nemen op weg naar een legerbasis, maar de gemoederen zijn momenteel erg verhit. President Robert Mugabe heeft z'n vicepresident ontslagen en sindsdien is een diepe kloof tussen hem en het leger ontstaan. Gisteren dreigde een aanvoerder zelfs te zullen ingrijpen.

Vicepresident Emmerson Mnangagwa zou volgens Mugabe geprobeerd hebben om een staatsgreep te plegen. De man is echter heel populaire bij het leger en werd algemeen beschouwd als de opvolger van de inmiddels al 93-jarige leider van Zimbabwe. Mnangagwa zou intussen het land ontvlucht zijn na bedreigingen tegen zijn familie. Zeker honderd mensen zouden intussen op een lijst staan en moeten disciplinaire maatregelen vrezen.

Grace Mugabe

Mugabe heeft misschien nog een reden om z'n vicepresident opzij te zetten, want nu zou de First Lady, Grace Mugabe, op het punt staan hem op te volgen. Vermoed wordt dat Mugabe de weg aan het vrijmaken is, opdat zij de volgende president van Zimbabwe kan worden. Gisteren zei een legeraanvoerder dat ze zullen ingrijpen als de revolutie in gevaar komt. Mugabe heeft daar nog niet op gereageerd, en op de staatstelevisie wordt de uitspraak genegeerd. Mugabe is al 37 jaar aan de macht in Zimbabwe.

Lees meer