Belangrijk bewijs blijkt weer uit videogame te komen: hoe dom denken Putin & co dat we zijn?

Vorige week dinsdag zei het Russische ministerie van Defensie dat de Amerikaanse strijdkrachten Islamitische Staat steun verlenen in hun strijd tegen door Rusland gesteunde troepen in Syrië. En in een reeks posts met foto's op social media probeerde het met "onweerlegbare feiten" dat te bewijzen. Nu blijkt dat die foto's allemaal fake zijn. Ze komen onder meer uit een videogame.

Uit de foto's, die zouden moeten bewijzen dat de Amerikaanse special forces in Syrië IS-konvooien beschermden die uit Abu Kamal wegvluchtten. Bovendien "hinderden de Amerikanen de activiteiten van Russische luchtmachtplaatsen" die in het gebied opereerden.

Sterker nog, de Amerikanen zorgden ervoor dat Islamitische Staat zich kon "hergroeperen" en "herbewapenen". Het was, meende het Russische Ministerie van Defensie nog maar eens het bewijs dat de VS de strijd tegen internationaal terrorisme niet ernstig neemt.

AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron

Maar er is een probleem. Het door het Russische Ministerie van Defensie verstrekt "onweerlegbaar bewijs" blijkt dat helemaal niet te zijn. Een aantal foto's die de Russen als bewijsmateriaal presenteerden, waren helemaal niet van 9 november zoals ze claimden. Sommigen circuleerden al dagenlang op het web - en waren al ontmaskerd als zijnde helemaal niet wat de Russen claimden.

Het wordt nog mooier. Een deel van het "bewijsmateriaal" blijkt gewoon screenshots te zijn van een videogame: AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron. De screenshots werden genomen van een video die sinds 25 maart op YouTube staat.

Nog andere foto's komen uit een video van het Iraakse ministerie van Defensie, daterend van juni 2016 en er zijn er ook bij die niet eens in Syrië maar in Libië zijn genomen, ook alweer een hele poos geleden.

Niet eerste keer

De tweets zijn ondertussen verwijderd door de Russen. Maar het is niet de eerste keer dat het Kremlin fake foto's of foto's die zomaar van het web worden geplukt of uit videogames gebruikt om zogezegd bewijs aan te leveren. Het deed dat bijvoorbeeld al met de crash van MH17, het toestel van Malaysian Airlines dat werd neergeschoten door door de Russen gesteunde rebellen in Oekraïne.

Een gephotoshopte satellietfoto, die volgens de Russen gemaakt en achtergehouden werd door een Westerse spionagesatelliet bovendien, moest bewijzen dat MH17 door een Oekraïens gevechtsvliegtuig was neergehaald.

En dan is er dit: Vladimir Putin himself toonde de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone, die hem interviewde, enkele beeldenop een telefoon waarvan hij beweerde dat het Russen waren die tegen ISIS in Syrië vochten. In werkelijkheid toonden de beelden aan dat Amerikanen in 2009 met de Taliban in Afghanistan vochten. Kijk maar:

Dit is één van de foto's die het Russisch ministerie van Defensie toonde om te bewijzen dat de Amerikanen IS helpen.

Check hieronder de video van de game waaruit die komt:

 

Lees meer