Twitter herdenkt het blauwe vogeltje: 'geverifieerd' verdwijnt mogelijk helemaal

Het blauwe vogeltje dat aanduidt dat dit wel degelijk Beyoncé is op Twitter, zou wel eens kunnen verdwijnen. Nadat Twitter veel commentaar kreeg op het verifiëren van een racistisch account, kondigen ze zelf aan dat ze het systeem opnieuw zullen bekijken. 

Er komen nieuwe richtlijnen voor geverifieerde Twitteraccounts. Dat heeft het sociale netwerk zelf aangekondigd, nadat er vorige week scherpe commentaren kwamen op het systeem omdat een rechtse activist ook het felbegeerde blauwe tekentje naast z'n naam kreeg.

Met de verified-vogeltjes probeerde Twitter aan te duiden dat bepaalde accounts een maatschappelijke impact hadden. Dat konden celebs zijn, maar ook politici of wie bekend genoeg is om op Twitter invloed te hebben. Maar nieuwe aanvragen voor verificatie werden al even tegengehouden. Nu komt Twitter met een nieuwe set richtlijnen voor die verificatie.

Vogeltje weg

Accounts die bijvoorbeeld mensen "misleiden in hun bio, haatdragende taal spuien, of mensen aanvallen op basis van ras, ethniciteit, origine, seksuele oriëntatie, gender, genderidentiteit, religie, leeftijd of handicap." Ook geweld of gevaarlijk gedrag promoten zal resulteren in het afpakken van de geverifieerde status.

Uiteraard kon Twitter eerder ook al mensen hun geverifieerde status afnemen, maar met de nieuwe richtlijnen tonen ze een engagement om die al eerder bestaande mogelijkheid ook uit te breiden.

Dat wil zeggen dat ook mensen zoals Jason Kessler, de man achter 'Unite The Right', die een extreem-rechtse achterban heeft, na heftige discussies het verified-icoontje zagen verdwijnen. Daar komt ongetwijfeld veel commentaar op: Twitter wordt wel vaker verweten een linkse echokamer te zijn, en alle suggesties van censuur worden dan ook afgemaakt. Met de icoontjes verdwijnen uiteraard de tweets zelf ook niet.

Lees meer