11 tips om jouw kerstboom langer gezond te houden

Binnenkort kunnen we eindelijk onze kerstboom plaatsen in de hoek van de woonkamer. Wat kijken wij daar naar uit! Spijtig genoeg kan je boom het soms sneller opgeven dan je denkt. Dit is wat je moet doen om zo lang mogelijk van je kerstboom te kunnen genieten.

Er is niets leuker dan eindelijk je kerstboom te mogen zetten. Maar soms liggen er al vrij snel naalden op de grond. Wat kan je doen om dit te vermijden?

1. Een goede boom uitkiezen

Om ervoor te zorgen dat je boom lang meegaat, moet je eigenlijk al meteen een goede boom uitkiezen. Als je gaat shoppen voor een boom moet je even testen of de boom nog vers is of niet. Hiervoor moet je even met je vingers langs de naalden gaan in de tegengestelde richting. Blijven de naalden aan de takken? Prima! Vallen er toch enkele naalden op de grond, dan zoek je best even verder naar een andere boom.

Wat je ook kan doen, is even schudden met de boom. Als de naalden eraf vallen, weet je ook hoe laat het is.

2. In de schuur of garage

Wat je ook doet, zet je dennenboom niet meteen in huis. Je boom moet zich een beetje aanpassen aan het feit dat die niet meer buiten staat, dus je moet je boom even laten acclimatiseren.

We werken stap voor stap: eerst buiten, dan in de schuur of garage en dan pas in de woonkamer. Hierdoor heeft de boom een beetje tijd om zich aan te passen aan de temperaturen.

3. Een kluit of stammetje?

Het is veel beter om een kerstboom uit te kiezen met een kluit. Die kan je beter verzorgen en dat doe je zo: zet de boom in een pot met aarde en geef hem elke dag een halve liter water. Hierdoor hou je de kluit goed vochtig en gaat je boompje langer mee.

4. Juiste pot

Zorg ervoor dat je je boom in een juiste pot steekt. De pot moet groot genoeg zijn en liefst ook gaten onderaan hebben. Je pot zet je dan best ook nog op een onderzetter om het water op te vangen.

5. Water geven

We herhalen het even om het echt duidelijk te maken dat een kerstboom, net als alle andere planten en bomen, ook water nodig heeft.

De dag dat je je kerstboom een plaatsje geeft in huis, moet je de pot goed vullen met enkele liters water. Nadien moet je dagelijks jouw boom gelukkig maken met een halve liter water. Als je een grote boom hebt, kan die zelfs een volle liter nodig hebben.

6. Vermijd warmtebronnen

Het is heel typisch dat we graag onze boom plaatsen in een hoekje of naast een open haard. Zeker Instagramwaardig, maar de plaats waar je je kerstboom zet, kan effect hebben op de levensduur van je boom.

Zet je boom nooit naast een open haard, een verwarming of lampen. Door de warmte droogt je boom sneller uit en vallen de naalden er sneller af. Dus zet je verwarming maar lager en je boom zo ver mogelijk van warmtebronnen.

Direct zonlicht is trouwens ook niet ideaal voor je winterboompje, dus best ook vermijden.

7. Hoge luchtvochtigheid

Het beste dat je kan doen, is je boom plaatsen op een plek waar ook andere planten staan. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en waardoor de boom minder snel uitdroogt. Hier en daar zet je misschien ook best een bakje met water.

8. Verluchting

Zorg er ook voor dat de kamer waar je kerstboom staat goed verlucht is. Af en toe een raam openzetten, kan zeker geen kwaad.

9. Geen nepsneeuw

Het is misschien wel leuk om nepsneeuw te spuiten op de naalden van je kerstboom. Heel mooi maar eigenlijk niet zo gezond voor je boom. Hierdoor gaan de groene naalden sneller bruinen en op de grond vallen. Niets mis met een groene boom zonder sneeuw, toch?

10. Misschien ook geen lampjes ...

Oké we weten het ... nu gaan we echt te ver ... Een kerstboom zonder lichtjes is een beetje not done, maar kerstverlichting kan ook een boosdoener zijn. Sommige lampjes branden een hele dag waardoor ze heet worden en ervoor zorgen dat de naalden kunnen afsterven.

Als je echt niet zonder kerstverlichting in je boom kan, moet je ze af en toe (zoals overdag) afzetten. Wat je ook kan doen, is energiebesparende verlichting aanschaffen. Die worden minder warm dus zijn beter voor je kerstboom.

11. Hulpmiddeltjes

Je kan ook nog verschillende middelen kopen om de naalden van je kerstboom langer gezond te houden. Je hebt allerlei middelen die gaan van kunstmest tot chemicaliën.

Niets mis met een valse boom

Als je echt geen tijd of zin hebt om je kerstboom te verzorgen, kan je natuurlijk ook een kunstkerstboom in huis halen. Er bestaan kunstbomen die levensecht lijken en ze zijn minstens even mooi!

Lees meer