Dag 1 van de nieuwe wet en het is al van dat: nieuw huis gekraakt in Gent

De nieuwe antikraakwet is nog maar net ingevoerd, of er is al een nieuwe klacht over krakers. Het gaat dit keer om een leegstaand huis in de Gentse deelgemeente Ledeberg. De eigenaar zal even op de uitzetting moeten wachten, aangezien niemand in het pand woonde.

Er is voor het eerst sinds de invoering van de nieuwe antikraakwet een klacht gekomen van een nieuw gekraakt pand in Gent. Dat meldt Radio 2 Oost-Vlaanderen. De eigenaars van het gebouw zijn deze voormiddag naar de politie gestapt.

De nieuwe antikraakwet maakt het strafbaar om zonder toestemming in een gebouw te gaan wonen. Omdat het hier om een onbewoond gebouw gaat, zal een aanplakking aangebracht op het pand. Als de krakers na acht dagen geen verweer ingediend hebben, worden ze uitgezet. Wanneer de krakers toch beroep aantekenen, moet de vrederechter eerst proberen om te verzoenen. De krakers krijgen één maand de tijd om het pand te verlaten als het niet tot een verzoening komt. De procedure via het vredegerecht kan wel weken tot maanden duren.

Het is goed mogelijk dat de krakers al even in het pand huizen en dat de eigenaar de autoriteiten bewust nu pas verwittigt. Zo liet Gentse politie aan newsmonkey weten dat ze enkel kunnen of mogen optreden tegen krakers als de eigenaar van het pand in kwestie klacht indient. Door de nieuwe wetgeving zal de uitzetting van de krakers een stuk vlotter verlopen. Als het huis bewoond geweest was, moesten de krakers meteen vertrekken.

Lees meer