West-Vlaming laat jonge kinderen alleen thuis om een week op vakantie te gaan en krijgt nu een reisje naar de cel

Ouders hebben het soms heel zwaar en willen er gewoon even tussenuit. Dat dacht een 42-jarige man uit West Vlaanderen ook toen hij voor een week vertrok naar de Dominicaanse Republiek. Eén probleem, de man vertrok op reis en liet zijn kinderen van 10 en 15 jaar helemaal alleen achter. Uiteindelijk bleef de man zeven maanden in de Dominicaanse Republiek.

De man uit het West-Vlaamse Tielt had even rust nodig dus ging hij maar op reis. "Een weekje voor papa, is een weekje voor papa", had de vader waarschijnlijk gedacht toen hij zijn valiezen pakte. Volgens Het Nieuwsblad verklaarde de man aan de politie dat hij "er even tussenuit moest". Dat denken veel ouders waarschijnlijk, maar de man liet wel twee minderjarigen alleen achter. Dat kostte de man een reisje naar een minder zonnige bestemming: de gevangenis.

De Tieltenaar ging er even tussenuit en trok naar de Dominicaanse Republiek. Zeven maanden helemaal kinderloos in de Dominicaanse Republiek in ruil voor een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden.

Home alone

De man komt oorspronkelijk ook van de Dominicaanse en wou op 12 mei 2015 even een bezoekje brengen aan zijn thuisland. “Ik voelde me niet goed in mijn vel en wilde een weekje naar daar”, zei hij volgens de krant tegen de politie. “Ik voel me daar nu eenmaal beter”, gaat het verder.

De twee tieners mochten niet mee en liet hen alleen thuis voor 'maar een weekje'. De vader zou "niet lang weg blijven dus opvang was niet meteen nodig", zei hij. Maar dan bleef de vader zo'n zeven maanden weg.

Terugkeer na zeven maanden

Na zeven maanden keerde de man terug naar België. In zijn verklaring legt hij uit dat hij maar een week wou blijven, dus opvang voor de kinderen was niet nodig. De reden dat hij pas in december 2015 terugkeerde is omdat hij naar eigen zeggen geen geld had voor de terugvlucht.

Na een week besloot de 15-jarige dochter om haar school in te lichten dat ze alleen thuis was met haar jongere halfbroer van 10 jaar. De school schoot in actie en meldde dit aan de politie. De kinderen verbleven nadien bij een pleeggezin.

De rechter spreekt van "onomkeerbare schade aan de kinderen van de vader", dus werd de man veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. Daarnaast kreeg de zoon ook nog eens een schadevergoeding van 750 euro. Intussen is het oudste meisje 18 jaar en gaat ze begeleid zelfstandig wonen.

Lees meer