Lek in fameuze Keystone pijpleiding: 800.000 liter olie weg in een kwartier

Indianenstammen met op kop de Standing Rock Sioux hebben er maandenlang tegen gedemonstreerd voor het oog van de wereld: ze wilden de Keystone-pijpleiding niet want ze waren bang dat de pijpleiding ging lekken en daarmee de kwaliteit van het drinkwater en het milieu zou aantasten. En dat is dus nu gebeurd.

In de Amerikaanse staat South Dakota is bij een lek in een oliepijpleiding zo'n 800.000 liter ruwe olie weggelekt in amper een kwartier.

Volgens de autoriteiten is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het lek is inmiddels gedicht.

De Keystone-olieleiding is 4.000 kilometer lang en transporteert ruwe olie vanuit Canada naar de VS. Donald Trump heeft al toestemming gegeven om de leiding te verlengen naar Nebraska.

Trump

Trumps voorganger Obama legde de aanleg twee jaar geleden stil vanwege het verzet van milieuorganisaties, landeigenaren en indianenstammen.

Maar Trump maakte van de pijpleiding een belangrijk punt in zijn verkiezingscampagne: hij noemde de aanleg van groot belang voor de Amerikaanse energiereserves en werkgelegenheid en schoof de milieubezwaren terzijde. Met de aanleg van de pijp is 8 miljard dollar gemoeid.

De pijpleiding loopt van de Canadese provincie Alberta dwars door de VS naar de kust van Texas. Door de pijp wordt ruwe olie uit de teerzand-velden in Canada vervoerd naar olieraffinaderijen in het Texaanse Port Arthur.

Al derde keer dit jaar

Een woordvoerder van het ministerie van Milieu zei dat het lek werd ontdekt doordat er olie op het gras te zien was. "Het zal nog een paar dagen duren voordat er kan worden geconstateerd of het grondwater verontreinigd is", zei hij.

Vooralsnog zijn er volgens de woordvoerder nog geen meldingen van schade aan de natuur.

TransCanada, dat eigenaar is van de leiding, zegt dat het lek binnen een kwartier was ontdekt doordat de druk daalde. Daarna besloot het meteen om het deel waar de lekkage was te isoleren.

Volgens Greenpeace is het lek een signaal dat er aan TransCanada geen goedkeuring moet worden gegeven voor de aanleg van een verlenging van de pijpleiding. Het zou voor de derde keer zijn dit jaar dat er sprake van een lek aan de leiding is.

Lees meer