Wat is er aan de hand met de huidskleur van Joseph in 'Thuis'?

Gisteren was Joseph na maanden afwezigheid nog eens te zien in 'Thuis'. Maar echt herkenbaar was de jongen niet. Joseph is namelijk in een enkele maanden tijd een paar huidskleuren donkerder geworden. 

De kinderen in Thuis veranderen regelmatig van uiterlijk. Zo is de haarkleur van Britney, de dochter van Eddy en Nancy, al meermaals veranderd en ziet ook de kleine Sandrine er geregeld een beetje (lees: helemaal) anders uit. De afwisseling tussen de verschillende kindacteurs heeft te maken met de wet op kinderarbeid, die geldig is in ons land.

Wet op kinderarbeid

De wet op kinderarbeid heeft verschillende bepalingen per leeftijdscategorie. Kinderen van 0 tot 6 jaar mogen maximaal 4 uur per dag werken, kinderen van 7 tot 11 jaar mogen tot 6 uur werken per dag en tieners van 12 tot 15 jaar mogen maximaal 8 uur per dag werken.

Het maximum aantal dagen is eveneens vastgelegd bij wet. Kinderen tot 6 jaar mogen maximum 6 'werkzaamheden' uitvoeren in die eerste 6 jaar van hun leven. Kinderen van 7 tot en met 11 jaar oud mogen niet meer dan 12 'werkzaamheden' uitvoeren per jaar en voor kinderen van 12 tot 15 jaar oud mogen 24 van die 'werkzaamheden' uitvoeren per jaar.

Verder moet ook rekening gehouden worden met rustpauzes. Kinderen moeten tussen 2 werkdagen minstens 14 achtereenvolgende uren rust krijgen. Ze mogen ook niet meer dan 5 dagen op rij werken en per week moeten ze minstens 48 uur aan een stuk pauze hebben.

Joseph 2.0

Door deze strenge regels zijn series als Thuis genoodzaakt om geregeld van kindacteurs te wisselen, waardoor de kinderen in de reeks ook vaak van uiterlijk veranderen. Maar de transformatie van Joseph, de zoon van Charité, is wel héél merkwaardig. De huidskleur van de jongen is in iets meer dan een jaar tijd heel wat tinten donkerder geworden. Joseph is de zoon van Charité uit haar eerste huwelijk met Adam. De laatste maanden was de jongen, net als zijn moeder, een beetje uit the picture verdwenen maar gisteren kregen we hem dan toch opnieuw te zien. Al zag hij er wel helemaal anders uit dan een paar maanden geleden.

Zo leerden we Joseph meer dan een jaar geleden kennen:

© VRT

Zo zag hij er gisteren uit:

© Screenshot VRT

Lees meer