Universal stopt (tijdelijk) met hun Monster Universe na het genadeloos floppen van 'The Mummy'

Het was in mei, net voor het verschijnen van The Mummy, dat Universal Pictures hun grote plan ontvouwde: The Mummy zou het startpunt zijn van een groot Dark Universe dat de monsterfilms - in navolging van het succes van het genre in de jaren 30 van de vorige eeuw - zou doen herleven. Daar lijkt nu een vroegtijdig einde aan te gaan komen.

Bij Universal spraken ze toen duidelijk van een langetermijnproject. In The Mummy zou een verhaallijn worden gelegd voor de aankomende films met Russel Crowe als Dr. Jekyll als centraal personage in alle films. Voor de overige rollen werden A-acteurs als Tom Cruise, Johnny Depp en Javier Bardem geëngageerd.

© Universal Pictures

Geen zekerheden meer

Toen kwam The Mummy uit. Die flopte genadeloos, kreeg slechte reviews en nog slechtere mond-aan-mond-reclame. We schreven toen al in onze review dat de film niet goed leek te weten welk genre hij nu wilde zijn en daardoor eindigde met een beetje alles en een beetje niks. De film had een productiebudget van meer dan 100 miljoen en een marketingbudget dat nog hoger lag.

Ook de volgende aangekondigde films, The Bride Of Frankenstein en The Invisible Man, zouden een hoog prijskaartje dragen en daar wordt de studio nu toch nerveus van. In juni zei boxoffice analist Jeff Bock nog: "Er zal veel afhangen van The Bride Of Frankenstein. En als ik veel zeg, bedoel ik alles."

Nu heeft Universal de The Mummy-scenaristen ontslagen en de franchise stil gelegd voor een grondige evaluatie.De volgende film die was aangekondigd was The Bride Of Frankenstein met Beauty And The Beast-regisseur Bill Condon aan het roer. De releasedatum daarvoor zou 14 februari 2019 zijn. De nieuwe communicatie van Universal maakt het hoogst twijfelachtig dat die koers zal worden behouden en misschien komt de film er wel helemaal nooit.

Over de film met Johnny Depp in de hoofdrol die na de Frankenstein-film zou worden geproduceerd, praten we dan nog even helemaal niet.

Bronnen: De Filmblog en Filmtotaal