Nieuwe Britse serie 'Liar': spannende thriller die begint bij een date (met een actrice die je zeker nog kent)

Vanaf vanavond kan je op BBC First een nieuwe Britse thrillerserie volgen. 'Liar' vertelt het verhaal van een intelligente lerares die net uit een relatie komt en niet zeker is of ze al klaar is om weer te gaan daten. Ze besluit echter snel uit te gaan met de vader van een kind dat bij haar in de klas zit. Geen van beide weet welke gevolgen hun eerste date zal hebben.

De naam Joanne Froggatt zegt je waarschijnlijk niet veel, en toch is de kans groot dat je de actrice in de hoofdrol van deze serie goed kent. Ze speelde namelijk jarenlang mee in Downton Abbey, waar ze Anna vertolkte, de huismeid die doorheen de reeks steeds belangrijker werd en trouwde met haar grote liefde Mr. Bates. Nu speelt ze iets helemaal anders, al herken je er ook wel wat trekjes van. Laura Nielson is een toegewijde lerares. Ze heeft echter liefdesperikelen achter de rug nadat haar relatie op de klippen is gelopen, en zoals veel mensen is ze niet klaar om meteen opnieuw te beginnen daten.

Eerste date

Maar dan leert ze chirurg Andrew kennen, gespeeld door Ioan Gruffudd. Ook die acteur kan je heel goed kennen, maar het is je vergeven als deze niet zo fris meer in je geheugen zit. Hij speelde namelijk Horatio Hornblower in de acht televisiefilms die als een reeks verschenen. Fans van dat soort Britse reeksen hebben daar lang geleden met veel plezier naar gekeken. Toen begon hij als een broekventje bij de Britse marine, nu is hij een ervaren acteur - het is dan ook al bijna twintig jaar geleden intussen.

Twee bekende gezichten dus, maar terug naar zijn personage Andrew. Hij heeft een zoontje dat in de klas van Laura zit. Dat maakt de rest van het verhaal er zeker niet gemakkelijker op. Uiteindelijk beschuldigt Laura Andrew van verkrachting en doet ze aangifte bij de politie. Alleen weet ze het niet zeker, aangezien ze in de war is. Heeft hij haar echt aangerand of heeft ze met nogal snelle seks op een eerste date ingestemd?

Daarenboven heeft ze al eens mentale problemen gehad, dus wie zal de politie geloven? Andrew is immers een gerespecteerd chirurg. Op die manier bouwen de beide personages een spannende thriller op. Wat volgt is een verhaal dat een zware impact heeft op hun leven en dat van hun familie. "Alle personages maken vreselijke keuzes", zegt Joanne Froggatt. "Het is een verhaal over liegen, geheimen, en ik denk dat het in zekere zin ook een verhaal over obsessie is. Laura is niet de persoon die we willen aanvaarden, maar dat is niemand in deze serie."

Broadchurch

Als we één serie kunnen opsommen om Liar mee te vergelijken, dan is het Broadchurch. Een redelijk donkere reeks die ons enkele jaren geleden aangenaam verraste. Ook daar stonden mysteries centraal en niemand was wat je zou verwachten. Het decor was toen een typisch Britse omgeving, en ook nu krijgt het landschap een beetje een rol in het verhaal. We mogen dus gerust stellen dat er een Broadchurch-sfeertje aan deze serie hangt. En dat is uiteraard een positief signaal. Eén van de regisseurs van Liar heeft overigens een paar afleveringen van Broadchurch gedraaid, wat veel verklaart.

De serie telt zes afleveringen en het eerste seizoen kende vorige maand een ontknoping in het Verenigd Koninkrijk. Intussen is de reeks al verlengd voor een tweede seizoen, maar dat zal pas in 2019 op televisie te zien zijn. Je kan de serie vanaf dit weekend iedere zaterdag op BBC First volgen om 21 uur. Let wel op: ze beginnen er vanavond met een dubbelaflevering aan.

Imdb-score: 7,1

Bekijk hieronder de trailer van Liar:

 

Liar - vanaf 18/11 iedere zaterdag om 21 uur op BBC First

Lees meer