Decadent: Koning Filip spendeert 73.000 euro aan verbouwingen van ... één kamer

Dubbel glas en een nieuwe keldervloer, da's een flinke deuk in je portefeuille ... tenzij je koning Filip bent. Want als onze koning een nieuwe werkkamer nodig heeft, of een vergaderruimte, dan draait hij daar niet zelf voor op, maar wél de Belgische staat. Nochtans bestaan er al budgetten voor dit soort verbouwingen. 

73.115 euro om dubbelglas te installeren en de keldervloer te vernieuwen. Da's wat koning Filip overheeft voor het verbouwen van z'n nieuwe werkkamer, blijkt uit cijfers die Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg. 't Is te zeggen: voor de kamer waarin hij wellicht zal vergaderen en occasioneel zal werken. Geen erg: om zijn taken als staatshoofd uit te voeren, heeft hij namelijk de civiele lijst, een budget van een slordige 12 miljoen euro. Daar kan al eens een verbouwing van af, toch?

"Volstrekt overdreven"

Nee, want deze verbouwing moet volgens de koning via de Regie der Gebouwen. Dat kan, maar dat wil natuurlijk zeggen dat de belastingbetaler nogmaals opdraait voor de kosten van de koning. Volgens royaltywatcher Thierry Debels is dat bedrag ook volstrekt overdreven voor zo'n verbouwing. Dat zegt hij in TV Familie.

Nog volgens Debels spendeert Filip ook te veel aan privéreisjes. Die trekt hij dan ook af van de civiele lijst. Nochtans was Filip zelf in het verleden kritisch tegenover zijn vader, die ook wel eens een jet van defensie durfde gebruiken om op reis te gaan. Debels claimt dat Filip dat dit jaar al vaker deed dan zijn vader: al zeven keer in het eerste deel van dit jaar.

Privéreisjes met defensiejet

Totaalkost voor die verplaatsingen: nog eens vijftigduizend euro. Filip trok daarmee naar Spanje, Zwitserland, Groot-Brittannië, Zweden en Frankrijk. En wij maar zwoegen op de Autoroute du Soleil.

Lees meer