Politie vindt dat krakers pand in Gent in "relatief goede staat" achterlieten: oordeel vooral zelf ...

Het pand aan het Stapelplein dat de afgelopen gekraakt werd door een aantal Roma is sinds gisteren weer vrij. Maar hoewel de Gentse politie van mening is dat ze het in "relatief goede staat" hadden achtergelaten, denkt de eigenaar daar anders over. Hij deelde de foto's in een bericht op Facebook. 

De krakers die de afgelopen drie weken verbleven in het pand op het Stapelplein zijn vertrokken. In het gebouw, dat vroeger een café was, woonden dertien Roma. Die hadden hun intrek genomen terwijl de eigenaars een weekje aan zee zaten.

Nieuwe krakerswet

Sinds vorige week is er een nieuwe krakerswet in werken. Die stelt dat eigenaars van een pand dat gekraakt wordt klacht kunnen indienen bij de politie. De politie kan het pand dan binnenvallen en de krakers identificeren. Als het gaat om een bewoond pand, worden de krakers op staande voet gearresteerd op grond van 'huisvredebreuk'. Bij een onbewoond pand krijgen de krakers enkele uren om hun biezen te pakken. Blijven ze toch, dan kan de procureur na verhoor een bevel tot uitzetting geven. Dan hebben de krakers acht dagen om te vertrekken, tenzij ze beroep aantekenen bij de vrederechter.

Bij het pand op het Stapelplein stelde de Gentse politie dat er onvoldoende tekenen van bewoning waren. Daardoor kon de eigenaar enkel via de vrederechter het gebouw laten ontruimen. Zover is het dus niet gekomen want de Roma hebben zelf beslist om het pand te verlaten.

"Vrij netjes achtergelaten"

De Gentse politie ontdekte gisteren dat het gebouw aan het Stapelplein opnieuw vrij was. "Wij zijn deze ochtend gepasseerd aan het pand. Dat doen we op geregelde tijdstippen. Het pand was vrij", zo vertelde Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie aan De Standaard. "De krakers zijn vertrokken. We hebben de eigenaars verzocht hun woning slotvast te maken. De woning is vrij netjes achtergelaten."

Maar "vrij netjes" moet toch met een korreltje zout genomen worden. Dat blijkt uit de foto's die Erik Acke, de eigenaar van het pand, op Facebook plaatste. "Wie gaat dat betalen?", schreef hij bij de foto's. Want inderdaad, de woning kan wel een serieuze opknapbeurt gebruiken.

Dit is hoe de toog van het oud-café er nu bij ligt:

De grond ligt vol afval:

De verwarming werd gesloopt:

Ook de badkamer werd smerig achtergelaten:

Bekijk hier de volledige Facebookpost van eigenaar Erik Acke:

Lees meer