Na de whodunit hebben we nu ook de whydunit: 4 tips die je op Netflix kan vinden en een extra van Play More

De 'whodunit' is een bekend detectivegenre. De laatste jaren maakt een ander genre echter meer en meer zijn opgang: de 'whydunit'. In deze reeksen is het vaak al bekend wie de dader is, maar de nadruk ligt veeleer op de psychologie. Als kijker ben je automatisch geneigd mee te leven met het hoofdpersonage maar in dit genre blijft het lang onduidelijk in hoeverre deze betrokken is bij de moord of het misdrijf.

1. The Sinner (Play More)

Op Play More is nu bijvoorbeeld The Sinner tvinden, een minireeks met Jessica Biel waar we eerder al over schreven.

De reeks is gebaseerd op een thriller van Petra Hammesfahr uit 1999, waarin een jonge moeder een man neersteekt op het strand, bij wijze van amusement tijdens een gezinsuitje. Waarom ze dat doet, wie de man is en waarom ze iemand vermoordt die ze niet kent, is de kern van de reeks.

 

2. Alias Grace (Netflix)

Ook Alias Grace, te vinden op Netflix, hebben we hier al uitgebreid onder de loep genomen. In het Canada van de negentiende eeuw raakt een psychiater geïntrigeerd door het dienstmeisje Grace Marks (Sarah Gadon) die veroordeeld is van moord. Hij wil nagaan of ze ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de moord en in één trek ook nagaan of haar proces wel correct gevoerd is.

Ook als kijker blijf je voortdurend in twijfel over het feit of het meisje schuldig is of niet. Omdat ze claimt zich niet te herinneren wat er op de dag van de moord is gebeurd, hoopt de psychiater met moderne methodes haar herinneringen terug te krijgen. De historische zesdelige miniserie is gebaseerd op de roman van Margaret Atwood en een schrijnend mooie reeks over schuld en onschuld.

 

3. (Hotel) Beau Séjour (Netflix)

Wij kennen het natuurlijk al langer als Beau Séjour, voor de wereldbevolking heeft Netflix er het woordje "Hotel" nog voor gedropt.

In deze Vlaamse serie wordt de 17- jarige Kato (Lynn van Royen) midden in de nacht wakker in een bad in een hotelkamer van hotel Beau Séjour. Ze verlaat het hotel en komt er thuis achter dat ze onzichtbaar is voor haar moeder. Kato ontdekt dat ze vermoord is in de hotelkamer in Beau Séjour en begint haar eigen mysterieuze moord op te lossen. Hierbij ontrafelt ze een web van geheimen in het ogenschijnlijk vredige dorpje.

Beau Séjour is de combinatie van een whodunit met een whydunit. Omdat we samen met Kato in het duister tasten, moeten we op zoek naar wie haar vermoord heeft én waarom.

 

4. How To Get Away With Murder (2 seizoenen, Netflix)

Annalise Keating (Viola Davis) is een harde strafrechtadvocaat en rechtenprofessor. In haar lessen staat de vraag centraal: how to get away with murder? Hoe kan je de perfecte moord plegen?

Ze raakt samen met vijf van haar studenten betrokken bij een ongewone moordzaak op de campus waar ze lesgeeft. In flashbacks komen steeds meer mysterieuze en originele plotwendingen aan bod die stukje voor stukje blootleggen wie er iets met de moordzaak te maken heeft.

Viola Davis kreeg een Emmy Award voor haar rol. Shonda Rhimes - die ook al verantwoordelijk was voor het succes van Grey's Anatomy én Scandal - hanteerde ook de pen voor deze reeks.

 

5. Rectify (4 seizoenen, voorlopig 1 seizoen op Netflix)

Rectify is ongetwijfeld één van de beste series van de laatste jaren en liet zich opmerken door een gewaagde stijl en een opvallend traag tempo. Helaas is Rectify wel altijd onder de grote radar blijven zwemmen en heeft de serie zich tevreden moeten stellen met lof van critici en een cultstatus. Op Netflix staat voorlopig enkel het eerste seizoen van de reeks, maar daar kan je je alvast door laten betoveren.

Daniel Holden (Aden Young) wordt op 18-jarige leeftijd veroordeeld voor verkrachting en moord van zijn vriendin, en brengt vervolgens 19 jaar door in de dodencel. Wanneer DNA-bewijs zijn veroordeling in twijfel brengt, staat hij plots weer buiten en moet hij zijn leven opnieuw oppakken in een klein Amerikaans stadje. Maar in de ogen van vele inwoners is hij nog steeds schuldig, want waar rook hangt, zal ook wel vuur zijn.

Wat volgt, is een karakterstudie van vier seizoenen lang, over Daniël en zijn omgeving, Daniël die terug probeert te wennen aan een leven dat zich afspeelt in een ruimte groter dan vier muren. Doe jezelf een plezier: kijk Rectify.

 

Lees meer