Make Christmas Great Again: Melania Trump heeft het Witte Huis versierd en "'t ziet eruit als Mordor"

Het Witte Huis is klaar voor Kerstmis. Melania Trump heeft in een video laten zien hoe ze het heeft versierd. En, wordt benadrukt, ze heeft het allemaal zelf bedacht. De reacties zijn niet echt lovend: "Een besneeuwde en desolate manifestatie van haar eigen isolement, wat de vraag oproept: probeert ze ons iets te vertellen?" 

Tijdens zijn campagne om president te worden beloofde Donald Trump een einde te maken aan wat hij de "War on Christmas" noemde. "Je ziet het woord Kerstmis niet meer in onze winkelstraten", zei Trump vorig jaar. "Er staat overal prettige feestdagen. Ik zeg: Waar is Kerstmis? Ik zeg tegen mijn vrouw: Ga niet naar die winkels. Ik wil Kerstmis zien."

Melania Trump lijkt het verlangen van haar man naar een traditionele notie van Kerstmis maar gedeeltelijk te hebben kunnen inlossen, bleek toen ze de kerstversiering van het Witte Huis gisteren onthulde.

"Aloude traditie"

Het thema van de kerstversiering is "aloude traditie", waarbij de afgelopen 200 jaar aan kerstvieringen in het Witte Huis centraal staat. "De president, Barron en ik zijn erg enthousiast over onze eerste kerst in het Witte Huis", is in een verklaring van Melania te lezen. "De feestdagen zijn erg belangrijk voor ons. Ik hoop dat wanneer mensen het Witte Huis bezoeken ze het gevoel krijgen dat ze thuis komen voor de feestdagen."

Melania liet 53 kerstbomen, 71 kerstkransen, 12.000 decoraties, bijna 2.750 meter aan lint, 5.500 meter aan lampjes en 304 meter aan bloemenkransen aanrukken. 150 vrijwilligers hebben 1.600 uur nodig gehad om het allemaal te installeren.

In de oostvleugel van het gebouw staat een kerstboom die gevallen militairen eert, versierd met lint in de kleuren van de Amerikaanse vlag en gouden sterren. In de Blauwe Kamer staat de officiële Witte Huis-kerstboom, die meer dan 5 meter hoog is. In de boom hangen glazen versieringen, waarop de zegels van alle staten zijn afgebeeld.

In de eetkamer staat een enorm wit peperkoekenhuis in de vorm van het Witte Huis en in de China Room (Porseleinkamer) is de eettafel gedekt voor een familiediner, met porselein van voormalig president Ronald Reagan.

In de ontvangsthal is een eerbetoon gemaakt aan het allereerste thema van een Kerst in het Witte Huis: Notenkraker Suite, bedacht door Jacqueline Kennedy in 1961.

"Wil ze ons iets vertellen?"

Maar de reacties zijn niet echt positief. "Het Witte Huis heeft ervoor gekozen om in de kerststemming te komen door de presidentiële residentie eruit te laten zien als een donkere alternatieve dimensie waar alles doodgaat en alle hoop verloren is", lezen we bijvoorbeeld. En: "Sommige decoraties brachten een apocalyptisch, dor landschap tot leven dat lijkt op wat sommigen van ons zich voorstellen als de toekomst van Amerika."

Vogue gaat nog een stap verder: "In een jaar waarin velen hebben gespeculeerd dat Melania haar echtgenoot haat en helemaal geen First Lady wil zijn, zou Melania's White House Christmas kunnen worden geïnterpreteerd als een besneeuwde en desolate manifestatie van haar eigen isolement, wat de vraag oproept: probeert ze ons iets te vertellen?"

Anderen zien in Melania's werk een "poging om de kalmerende witte muren van een psychiatrische inrichting te recreëren". Op Twitter wordt het al "Kerstmis in Mordor" genoemd.

Lees meer