Oorlogsmisdadiger hoort straf in Den Haag en neemt prompt gif in: hij is intussen overleden

Tijdens z'n proces voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft verdachte Slobodan Praljak plots gif ingenomen. Hij stond recht en kreeg te horen dat hij twintig jaar naar de cel moet. Daarna haalde hij iets uit z'n zak en dronk het op. De 72-jarige Praljak werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar daar is hij volgens Kroatische media intussen overleden.

Zes oorlogsmisdadigers stonden vandaag voor de rechter in het Joegoslavië-Tribunaal van Den Haag. Slobodan Praljak was in 2013 al veroordeeld tot twintig jaar cel voor feiten die zich in de Bosnische stad Mostar hebben afgespeeld. Vandaag hoorde hij zijn vonnis in beroep, maar toen de rechter verklaarde dat de uitspraak behouden blijft, haalde Praljak prompt vergif uit z'n zak. Voor iemand kon ingrijpen had hij het al opgedronken.

"Ik heb gif genomen", zei Praljak tegen de rechter. De zitting werd meteen geschorst en Praljak werd naar een ziekenhuis gebracht. Even was er paniek in de rechtszaal, en de rechter vroeg om het glas van Praljak te laten staan. Vervolgens gaf hij het bevel de gordijnen te sluiten. Een uur later kwam het bericht dat Praljak nog leefde en behandeld werd. Maar wat later meldden Kroatische media dat hij dan toch overleden is aan de gevolgen van het gif.

Bekijk hier de beelden van z'n vonnis:

 

Wie was Slobodan Praljak?

Slobodan Praljak was aanvankelijk ingenieur en had ook diploma's in de filosofie, sociologie en zelfs als filmregisseur. Zo werkte hij in de jaren 70 en 80 als theaterdirecteur in Zagreb, Ossiek en Mostar. In die laatste stad is tijdens de oorlog in de Balkan zwaar gevochten. Praljak sloot zich begin jaren 90 aan bij het Kroatische leger, waar hij al snel opklom tot de rang van generaal. In 1993 zou hij niet ingegrepen hebben toen z'n soldaten een groep moslims hadden ingesloten. Hij werd door de rechtbank veroordeeld wegens misdaden tegen de mensheid.

Voorts zou Praljak niks gedaan hebben met informatie over moorden en aanslagen, waarbij onder andere historische bruggen en moskeeën in Mostar vernield zijn.

Lees meer